13 september, 2011

DEFA utökar med nya batteriladdare för marint bruk

Batteriladdarserien MarineCharger från DEFA finns sedan tidigare i fyra olika modeller, 1x15A och 2x15A med vanlig stickkontakt eller DEFA:s pluginkontakt. Nu utökas sortimentet med MarineCharger 1x7A och 2x7A som passar batterier upptill 100Ah.

– Tack vare att laddarna är helgjutna blir utförandet av laddarna mycket robusta, vattentäta och fläktfria. Alla dessa egenskaper är extremt viktiga på en båt. Vibrationer och vatten finns det gott om på en båt, att de är fläktlösa innebär en helt tyst drift vilket är skönt när man ska sova på natten, säger Jens Holmström, produktspecialist på DEFA-avdelningen hos KG Knutsson AB.
Att ladda med 2x7A har flera fördelar på båtar med förbrukar batteri och startbatteri eftersom varje batteri då får en optimal laddning, bland annat så ökar livslängden på batterierna. I en båt med 24V elsystem är det alltid två seriekopplade 12V batterier, vilket innebär att fenomenet skevladdning uppstår. Skevladdning av batterier innebär avsevärt förkortad livslängd och kan endast åtgärdas genom att ladda de två 12V batterierna separat. Summan av detta är att DEFA MarineCharger förlänger batteriernas livstid, vilket är fördelaktigt både för miljön och den egna ekonomin.
– Laddarna är helautomatiska och analyserar batteriet innan laddning för ett optimalt laddningsförlopp. Med elektroniskt styrd och temperaturkompenserad laddkurva förhindras även överladdning. När batteriet är fulladdat går laddaren automatiskt över till underhållsladdning och laddaren kan vara inkopplad hur länge som helst.
Modellerna med DEFA:s pluginkontakt gör det möjligt att enkelt montera laddarna ihop med DEFA:s landströmssystem. Som tillbehör finns till exempel eluttag, strömbrytare och dimmer och invertrar i olika utförande med DEFA:s pluginkontakt.
Med DEFA:s kabelsystem är det dessutom tillåtet att koppla in landström i båten utan någon elbehörighet överhuvudtaget.
Rekommenderat pris exklusive moms:
MarineCharger 1x7A 1 648:-
MarineCharger 2x7A 2 964:-

Laddström [A]: 1×7 / 2×7
Laddspänning [V]: 14,5
Underhållsladdning [V]: 13,5
Höjd [mm]: 145 / 155
Bredd [mm]: 100 / 185
Djup [mm]: 40
Skyddstyp [IP-kod]: 66 (67 med schuko)
Vikt [kg]: 1,0 / 1,7