14 september, 2011

Skärgårdspärlor blir tillgängliga för fler i Piteå

550 öar ligger som små pärlor i Piteås vackra skärgård. Men än är det för många en oupptäckt del av landet. Fast kanske inte så länge till. Nu arbetar Kultur- och fritidsförvaltningen med att öka tillgängligheten.Och ett omskrivet utsiktstorn har redan fått fler att vallfärda till Fingermanholmen.

Bottenviken är unik med sitt bräckta vatten, landhöjningen och sina ljusa sommarnätter. Ett innanhav med klart och sött (!) vatten. Det beror på de stora älvarna som hela tiden tillför färskvatten i stora mängder. Salthalten är endast 0,30 – 0,35 procent vilket gör vattnet drickbart även för människor.

På en del av öarna vittnar små pittoreska fiskelägen om livet som en gång präglade skärgården. I dag används stugorna som fritidshus. Det finns också fantastiska badstränder. En av de bästa hittar du på Stenskärs sydöstra del. Platsen har kallats för Bottenvikens Skagen.

Det populäraste utflyktsmålet i Piteås skärgård är Vargön och naturvårdsområdet på Koskäret och Koskärshalsen. Här är kommunen och länsstyrelsen överens om att återställa sandstranden och sandheden som delvis vuxit igen. Redan i höst börjar arbetet med att rotrycka tallar och lövträd samt att klippa vassen. Därefter hoppas ansvariga att havet och isen ska sköta resten.

– Det blir mycket spännande att se vad som går att göra på denna fantastiska plats, säger Per Lenndin, avdelningschef för park- och anläggningar. Han berättar också att de är mitt i upphandling av skärgårdstrafiken för nästa sommar men att de även planerar för andra lösningar i syfte att locka fler ut i skärgården

Satsningar görs också på Renöhamn där ett 70-tal sjöbodar och båthus uppförs. Likaså fortsätter utvecklingen av Västra Kajen i centrala Piteå, ett område som numera kännetecknas av charmiga gamla sjöbodar och magasin, en väl utbyggd och populär camping och båthamn med gästplatser.

– Fingermanholmen är ett annat populärt utflyktsmål, inte minst efter all uppmärksamhet vi fått kring det nybyggda tornet på ön, konstaterar Lenndin. Vi kommer därför att utöka antalet båtplatser till nästa sommar.

Slutligen blir vinterturismen en allt viktigare del i skärgårdsutvecklingen, i vinter kommer fler skoterleder och skridskoslingor att anläggas.