28 september, 2011

Wider 42 på historisk regatta i St. Tropez

Den italienska motorbåten Wider 42 ska delta på en internationell regatta med klassiska yachter. Det är “Les Voiles de St. Tropez”, som hålls 24 september till och med 2 oktober. Regattan är avsedd för klassiska segelyachter, som tävlar cirka 30 km utanför lyxorten St. Tropez, men denna nyskapande motorbåt finns alltså också på plats.

Ragattan har sina anor från 1981, när yachterna Pride och Ikra utmanade varandra i en kustregatta för pokalen “Club 55 Cup”. Under åren har denna regatta vuxit både i storlek och i betydelse och blivit så viktig att många entusiaster inte kan missa den.

Efter att ha gjort succé vid båtmässorna i både Cannes och i Monte Carlo vill personerna bakom Wider visa båtens möjligheter även för seglare. Den unika lösningen med en utfällbar båt som får dubbelt så stor durkyta för ankar bör tilltala även segelbåtsägare, menar de. Wider 42 kommer att ligga för ankar vid kajen Villanova i den gamla hamnen.

Wider 42 är designad av Fulvio De Simoni och är den första båten som utnyttjar en speciell teknik för att öka båtens innervolym vid stillaliggande. Det är en day cruiser som har hög komfort tack vare de stora utrymmena. Samtidigt är den fin i sjön vid vanlig motorbåtskörning, då skrovet är långt och relativt smalt.

Att “fälla upp” en Wider 42 tar, enligt tillverkaren, tolv sekunder.