18 oktober, 2011

Greenpeace sjösatte en ny Rainbow Warrior

Vid en ceremoni i tyska Berne-Matzen sjösatte fredagen 14 oktober Greenpeace nya flaggskepp Rainbow Warrior 3. Konstruktionen av skeppet gör henne till ett av de miljövänligaste fartygen i sin klass. Nya Rainbow Warrior kommer på sin jungfruresa att lägga till vid Skeppsbrokajen i Stockholm och vara öppen för besök från allmänhet och journalister 19 -22 november.

Från Greenpeace allra första kampanj för att stoppa ett kärnvapentest för 40 år sedan har organisationen seglat över haven.

– Precis som sina föregångare kommer nya Rainbow Warrior kunna ta oss till de mest avlägsna platserna där miljöförstöring sker och möjliggöra att vi både kan dokumentera och agera mot dessa. Hon är byggd för att hålla i femtio år och är vårt löfte till alla som stödjer Greenpeace att vi kommer att fortsätta kampen för en grön och fredlig värld, säger Patrik Eriksson, kampanjchef för Greenpeace.

– Som allt annat Greenpeace gör, har också Rainbow Warrior 3 kunnat bli verklighet tack vare generösa donationer från engagerade privatpersoner världen över, säger Patrik Eriksson.

Det nya flaggskeppet är till skillnad från sina föregångare byggt från grunden för att fungera som ett effektivt verktyg i Greenpeace arbete. Byggt för att vara ett av de mest miljövänliga fartygen har hon fått en unik mastkonstruktion som möjliggör hela 1260 kvadratmeter segel, vilket tillsammans med annan energibesparande teknik bidrar till att minimera koldioxidutsläppen. I skeppet finns två mindre el-hybridbåtar, en helikopterplatta och modern kommunikationsutrustning.

– Våra fartyg har hjälpt oss att sätta aktivister mellan valar och harpuner, stoppat tunnor av giftiga och radioaktiva ämnen från att dumpas i haven, blockerat olagliga transporter av timmer och stoppat kärnvapentester. Många av de stora segrarna för miljön har vunnits med stöd från Rainbow Warrior 1 och 2 samt andra Greenpeacefartyg, säger Patrik Eriksson.

Foto: Oliver Tjaden/Greenpeace.