18 oktober, 2011

Sveriges snabbaste offshorebåt på novembermässan

Sveriges snabbaste offshorebåt är en av de mer spektakulära båtar som visas på Scandinavian Boat Show på Stockholmsmässan, som öppnar 9 november. Båten är god för 105 knop (194 km/h) och Sveriges snabbaste offshorebåt.

X-Cat World Series är tävlingen för de supersnabba offshore-katamaranerna och med de stora prispengarna.

Starten för den första deltävlingen i X-Cat World Series går i november i Dubai. Med på startlinjen finns det svenska teamet Westerlund Racing. 28 båtar är anmälda till de sju deltävlingarna och Claes Westerlund kan vid en totalseger styra hem en halv miljon US dollar vilket är prispotten till vinnaren.

Teamet, som även består av Daniel Svenson och Joakim Kumlin, är det enda teamet i Norden som tävlar i X-Cat World Series. De har tagit flera tidigare VM-titlar i offshoreracing. Tävlingarna är starkt mediebevakade och kommer att sändas live i tv samt streamas via hemsidan: www.xcatracing.com

Båten är drygt nio meter lång och nästa tre meter bred. Den väger 1,8 ton och har två 300 hk specialtrimmade motorer på akterspegeln.

Info: www.teamwesterlundracing.se

Bilden: Fr. v. Joakim Kumlin (pilot), Claes Westerlund (throttleman) och Daniel Svensson (throttleman.