28 oktober, 2011

Ny 4G-radar ger bättre skärpa och räckvidd

Navico presenterar nu vad de kallar fjärde generationens radar. Denna radar med räckvidd upp till 36 Nm lanseras i december under varumärkena Simrad, Lowrance och B&G. Enligt Navico ger denna radar upp till 50 procent större räckvidd än föregående teknik (3G).

Prestanda i 4G-rdadar är mycket imponerande. Båtliv har varit ute på en liten provrunda och vi fick själva se med vilken detaljrikedom och skärpa 4G presenterar radarekon.

Innan vi kom till kaj blev vi översköljda av både regn och hagel i väl samlade skurar. Desssutom blåste det rejält under hela turen. Alla dessa typer av väder – främst hagelskuren – syntes väldigt tydligt på skärmen.

Bland finesserna i den nya radarn märks att man kan välja upp till 18 olika avståndsområden. Den kan visa dubbla räckvidder på skärmen samtidigt, fördelade på två bilder eller så kan man välja att ha ett område mer inzoomat än det andra fördelat på två bilder.

En av förklaringarna till det delvis nya sätt som radartekniken används på är att lobvinkeln kan justeras ner från 5,2° ner till 2,6°.

Vi återkommer med mer fakta i Båtliv nummer 6, som ges ut 25 november.

Info: www.sportmanshipmarin.se