30 oktober, 2011

Prins Carl-Philip seglade inför Volvo Ocean Race

Igår, lördagen 29 oktober, startade Volvo Ocean Race i Alicante på allvar. Under dagens in-port race hade segelbåten “Mar Mostro” och PUMA Ocean Racing powered by BERG-teamet med sig en celeber besättningsmedlem: Prins Carl-Philip. “Mar Mostro” kom dessutom på en hedrande andraplats.

Kungafamiljen har alltid varit intresserade av båtliv och segling. Det var därför exra kul för Carl-Philip att ta del av arbetet ombord på “Mar Mostro” vid ett av de in-port races som körs i Alicante för att höja temperaturen inför Volvo Ocean Race, som startar nästa helg.

På den stora bilden syns Carl Philip och skepparen Ken Read ombord på PUMA Ocean Racing powered by BERG i Iberdrola In-Port Race i Alicante.

En annan svensk är också i hetluften på allvar. Det är veteranen Mange Olsson, som har fått den stora äran att delta som skeppare i Legends Race inför tävlingen. Han rattar en gammal VOR-båt mot väldigt namnkunniga motständare.

PUMA:s partner under 2011-2012 Volvo Ocean Race är svenska företaget BERG Propulsion, en av världens ledande konstruktörer och tillverkare av propellrar med vridbara blad för kommersiell sjöfart. BERG Propulsions produkter är designade och utvecklade med minskad negativ miljöpåverkan i åtanke, strävar efter att ge bränslebesparingar och miljömässiga fördelar för alla produkter.

Under de nio månaderna av Volvo Ocean Race 2011-2012 som startade idag i Alicante, Spanien, och avslutas i Galway, Irland, i juli 2012 kommer teamen segla mer än 39 tusen nautiska miles av världens mest förrädiska hav via Kapstaden, Sydafrika, Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten, Sanya, Kina, Auckland, Nya Zeeland, runt Kap Horn till Itajaí, Brasilien, till Miami, Florida, USA, Lissabon, Portugal, Lorient, Frankrike, avslutning i Galway.

PUMA Ocean Racing team är återigen under ledning av Read (Newport, Rhode Island, USA). Tillsammans har besättningen vunnit Around the World Race sju gånger. I laget ingår: Tom Addis, Navigator (Sydney, Australien), Ryan Godfrey, trimmer och drivrutiner (Adelaide, Australien), Kelvin Harrap, trimmer och drivrutiner (Napier, Nya Zeeland), Brad Jackson, Design Coordinator & Watch Kapten (Auckland, Nya Zeeland), Rom Kirby, trimmer och drivrutiner (Newport, Rhode Island, USA), Michael “Michi” Müller, Bowman (Kiel, Tyskland), Tony Mutter, Aerodynamik Koordinator & Watch Kapten (Auckland, Nya Zeeland), Casey Smith System Manager & Bowman (Brisbane, Australien), Jonathan “Jono” Swain, Helmsman & trimmer (Durban, Sydafrika), Arden Oksanen, Media besättningsman (Jackson Hole, Wyoming, USA), Kimo Worthington, General Manager (Venedig, Kalifornien , USA), och Tim Hacket, Landström Team Manager (Sydney, Australien).

Info: www.volvooceanrace.com

Foto: Amory Ross/PUMA Ocean Racing/Volvo Ocean Race.