31 oktober, 2011

Motorbåt helt utan utsläpp

Här är en motorbåt som sägs kunna gå helt utan att förorsaka några utsläpp från själva framdriften. Det är företagen SolarWaterWorld och SkySails som tillsammans har utvecklat denna “Zero-Emission Yacht”. Den kombinerar solcellsteknik med kraften från en dragande drake.

SolarWaterWorld AG från Berlin har arbetat tätt tillsammans med Hamburgbaserade SkySails GmbH för att ta fram den här annorlunda båten. Tidigare har SkySails GmbH blivit kända för att konstruera jättelika drakar till fraktfartyg och därmed kunna sänka bränsleförbrukningen med upp till 20 procent.

De här två företagen är så långt framme i utvecklingen av miljöbåten att de har skrivit under ett samarbetsavtal. Båten är vid framdrift helt CO2-neutral samtidigt som det är en konventionell båt med all utrustning och utrymmen som vi är vana vid.

Båten är helt ljudlös vid framfart. Den specialkonstruerade draken sägs ge 25 gånger mer dragkraft per ytenhet segelyta än vanliga segel, vilket bör ge bra fartegenskaper.

– Det här innebär att det blir möjligt att segla jorden runt utan att stanna och fylla på bränsle, säger Dr. Christian Steinhausen, styrelseordförande för SolarWaterWorld.

– Kombinerad drift med drake och solceller kan revolutionera båtmarknaden. Det är lugnt, tyst och helt CO2-neutralt.

Systemet med drake har testats sedan 2008 på kommersiella fartyg, men har gjorts om för att passa båtar upp till 25 m längd.

Nu ska systemet testats ytterligare i ett par år. Den första prototypen beräknas stå klar 2013.

Projektet visas på den pågående båtmässan i Hamburg, Hanseboot 2011, i Hall B2 EG, monter C354.

Bilden: Ett fotomontage som visar SunCat 46 med SkySails.

Info: www.solarwaterworld.de/solarwaterworld

About SolarWaterWorld AG
The Berlin-based SolarWaterWorld AG was founded in 2001 and ranks among the internationally leading companies in the market segment of solar-electric boats and ships. It is SolarWaterWorld AG’s objective to