8 juli, 2013

Tre upplevelser i en och samma fest

Under helgen trängdes högglansiga träbåtar och ståtliga segelfartyg med veteranbilar, motorcyklar, traktorer och lastbilar av alla de slag i Handelshamnen i Karlskrona. Musik, Blekingerally, uppvisningskörning, repslageri, sillashow, båtturer och mystisk dansuppvisning var bara några av aktiviteterna. Arrangemanget ramades in av vackert sommarväder.

– Just den här blandningen med fartyg, veteranbåtar och fordon gjorde den här helgen väldigt speciell och trevlig, summerar Jörgen Svensson, enhetschef på Marinmuseum och tillika logistikansvarig för de 49 farkosterna som deltog i veteranbåtsutställningen.

Besökare i staden kunde redan på fredagen betrakta fjorton skutors mäktiga målgång i Hanö-regattan.

– Det vidgar vyerna och är värdefullt att representanter från alla nordiska länder har sammanstrålat i Karlskrona och delat med sig av sina respektive kulturer och kunskaper. Skutornas besättningar har umgåtts, trivts och det bidrar förhoppningsvis till att ett hållbart nätverk byggs upp inför framtiden, säger en nöjd Per-Inge Lindqvist, ordförande i nätverket Nordisk Kustkulturfestival.

Intill skutorna vid kajen stod över 200 fordon som representerade 40-årsjubilerande Albinsson & Sjöbergs specialtidningar i olika ämnesområden. Den uppmärksamme kunde notera att fartyg och lastbilar har en nära relation till varandra, då frakter på havet ofta fortsätter på landsvägen.

– Att se så här många intresseinriktningar som kultur, yrkesutövning och hobby förenas på en och samma gång är fantastiskt, säger Stig L Sjöberg, projektansvarig från förlaget.

Totalt deltog 17.750 besökare under Nostalgia Festival Ronneby/Karlskrona 29 juni—7 juli 2013.

Arrangörer var Marinmuseum, Blekinge Museum och Albinsson & Sjöberg i samarbete med bland andra Karlskrona Kommun.