11 juli, 2013

En person saknas efter bärgningsförsök mellan Öland och Gotland

En person saknas efter att ha försökt bärga ett sjunkande segelfartyg på en position mellan Öland och Gotland under torsdagsmorgonen. Räddningshelikoptrar, sjöräddningsfartyg samt andra fartyg i området söker efter personen.

Klockan 05.21 på torsdagmorgonen fick Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral in ett nödanrop från det norska segelfartyet Wyvern med tio personer ombord.

Fartyget befann sig på en position mellan Ölands södra udde och Hoburgen, Gotlands södra udde. Wyvern tog in vatten och var i behov av omedelbar assistans. Vädret på platsen var besvärligt med styv kuling (15 m/s) och grov sjögång (3-4 meters våg höjd). Det är inte känt vad som orsakat Wyverns problem.

Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar Lifeguard 904 och LIfeguard 907 från Visby respektive Ronneby larmades till platsen, samt även Sjöräddningssällskapets räddningsfartyg Rescue Carnegiestiftelsen och Rescue Ronald Bergman.

Cirka klockan 06.20 påbörjades evakueringen av besättningen från Wyvern genom vinschning till en av helikoptrarna. Strax efter kl. 8 vinschades den sista besättningsmedlemen upp från segelbåten, som då bedömdes vara sjunkande. Samtliga i Wyverns besättning fördes till Kalmar.

Klockan 09.22 fick sjö-och flygräddningscentralen rapport från ett av Sjöräddningssällskapets fartyg på platsen om att tre privatpersoner från fartyget Wylde Swan på eget bevåg gått ombord på haveristen. Cirka 09.37 sjönk Wyvern. Två av de tre som kommit ombord från Wylde Swan hamnade i vattnet och plockades upp i ett av Sjöräddningssällskapets fartyg. De två evakuerade besättningsmedlemmarna från Wylde Swan fördes med räddningshelikopter till Visby lasarett. Den tredje personen saknas och söks i området. På platsen finns räddningshelikopter Lifeguard 904, Sjöräddningssällskapets fartyg Rescue Carnegiestiftelsen och Rescue Ronald Bergman samt flera segelfartyg.

Det blåser styv kuling (15 m/s) i området och sjögången är kraftig med tre till fyra meter höga vågor.

Sjöfartsverket publicerar löpande information om räddningsinsatsen på denna webbplats:
http://fyren.sjofartsverket.se/sv/Sjofart/Sjo–och-flygraddning/JRCC-Online/Storre-segelbat-tar-in-vatten-i-Ostersjon/#sthash.WUT6y7Qn.dpuf