15 juli, 2013

Skinnarmos Vega Greenland expedition har nått Grönland

Ola Skinnarmos Vega Greenland expedition ankom i helgen till Grönland. Det innebar en viktig milstolpe för expeditionen även om det fortfarande är långt kvar. Först om två veckor är man framme i Melville-bukten, där Adolf Erik Nordenskiölds svenska polarhistoriska stolthet Vega sjönk 1903, och kan börja sökandet.

– Det har varit en del dåligt väder så här långt. Och strax utanför Grönland fastnade vi i isen. Is och dåligt väder är ingen bra kombination när man seglar och i värsta fall hade det kunnat gå för oss som det gick för Vega. Det var till och med så att jag var nervös ett tag, säger Ola Skinnarmo.

Sökandet efter Vega går att följa på http://www.skinnarmo.com/mina-aventyr/expedition-vega-2013/.

Adolf Erik Nordenskiöld blev 1879 den förste någonsin att segla från Atlanten i väst till Berings hav i öst genom Nordostpassagen. Hans fartyg Vega var en bidragande orsak till succén. Det var också i Vegas spår genom Nordostpassagen som Olas senaste expedition gick 2009.

Se www.skinnarmo.com för mer information