21 juli, 2013

Sjöräddningsdag på Käringön i strålande solsken

I strålande sommarväder genomförde Sjöräddningsstationen Käringön sin årliga uppvisningsdag på Käringön 21 juli. Redan klockan 10.30 startare Käringöns berömda krabbfiske tävling, där hela 30 barn deltog.

Vinnarna blev Nova och Tyra, som fick åtta krabbor vardera. Wilhelm, Gösta och Tycko fick de största krabborna, som ätte hela 71 mm över ryggen. Diplom och nyckelringar var priserna till vinnarna. Givervis fick alla barn priser efteråt – dels SSRS ungdomstidning Trossen junior, dels en nyckelring.

Föräldrarna köpte lotter och spelade på Klädesholmens Sillhjul.

Målet för dagen var dels att lära barnen att bli minisjöräddare och så småningom lösa av Gunnar Arwidson, dagens speaker, som börjar bli för gammal för att vara sjöräddare, enligt egen uppgift.

Barnen fick testa på att kasta frälsarkrans på Rasmus som låg i vattnet, klättra i räddningsnät, prova på att vara i livflotte, testa sin flytväst och räddas av Rescurunners, spruta vatten med brandslangen på Rescue Astra.

Målsättningen var att presentera sjöräddningen jobb och åtagande, få barn intresserade att så småningom satsa på att bli sjöräddare, men också samla in medel för att kunna köpa in en rullstol och en ny bår till räddningsbåten.

– Rullstolen löstes genom en sponsor, men man fick bara in 50 % till en ny bår. I och med att man har IVPA funktion i samhällets öar i området är det viktigt att man får in mer medel för att kunna köpa in utrustning för att rädda liv och människor i skärgården runt Käringön. Vill någon av tidningens läsare hjälpa till sker insamlingen på postgiro 900 500-0 märkes RS Käringön ny bår, säger Gunnar Arwidson.
Text & foto: Gunnar Arwidson

Bilderna:
Bild 8 fr. vänster 2 pris:
Sju krabbor och störst krabba Wilhelm och Gustav och sju krabbor och störst krabba Tycho, förstapris Nova åtta krabbor och Tyra åtta krabbor
Bild 27 Kryssaren från Rörö, Rescue Astra, var också på besök.
Bild 29 Många barn testade båtar och flottar.
Bild 42 Den blivande sjöräddaren Vincent vid Klädesholmen sillahjul ihop med Kenneth.
Bild 50 Dessa fem killarna visade upp olika typer av flytvästar i hamnens vatten.
Bild 77 Haveristen med fyra personer tog eld utanför hamnen och sjöräddningsuppvisningen startare.
Bild 97 Ytbärgaren och första PIW:en på väg upp till helikoptern.
Bild 104 Första PIW-en på väg upp till Helikoptern.
Bild 110 Livegard 901 närmar sig Rescue Ilse Sanna RS Käringön.
Bild 140 Madde och Olof spelade på sillhjulen där Jane snurrade igång spänningen.
Bild 146 Kristoffer och Ida fick hoppa i havet när deras båt började brinna