30 juli, 2013

Zennström kan slå rekord i rekordstort Rolex Fastnet

Årets upplaga av Rolex Fastnet – den 45:e i ordningen – blir rekordstor med cirka 380 deltagande båtar och över 3 500 seglare. Svensken Niklas Zennström har chans att bli historisk med sin båt ”Ran 2”.

Starten går söndagen 11 augusti vid Royal Yacht Squadron, Cowes, Isle of Wight, i England. Årets bana är på 608 Nm (1 126 km), vilket seglas non-stop från Cowes, Isle of Wight, till Plymouth, England, via den ökända Fastnet Rock på Irlands sydspets.

Organisatör är Royal Ocean Racing Club (RORC). Rolex har sponsrat denna världsberömda regatta sedan 2001 och har nyligen utökat sitt samarbte till och med 2021. Övriga större partners är Henri Lloyd, Pantaenius och INMARSAT.

Tävlingens internationella status bevisas av att 22 nationer är representerade bland deltagarna i detta Europas äldsta offshorerace och en av seglingssportens mest prestigefyllda tävlingar.

Den första seglingen hölls1925 med sju båtar och sedan 1930 har den arrangerats vartannat år, förutom under krigsåren. Den allra första segraren var ”Jolie Brise”, en båt som finns med i årets jubileumsupplaga. ”Jolie Brise” segrade med en tid på strax under 147 timmar och hon är även den enda båt som har vunit i Fastnet Challenge tre gånger.

2011 Fastnet Challenge Cup vinnare – svensken Niklas Zennström – segrade med sin 21,94 m British Mini Maxi ”Rán 2” och han har vunnit tävlingen två gånger i rad, vilket är en stor bedrift. Om han kan upprepa den bedriften blir ”Rán 2” tävlingens mest framgångsrika deltagare hittills.

Bland de övriga deltagarna finns båtar som representerar klasser som Volvo Open 70s, IMOCA 60s, Class 40s, multihulls och Mini Transats. Årets största deltagande båt (IRC) är ”Esimit Europa 2” på 30,48 m (100ft) med skepparen Jochen Schümann, som bland annat har vunnit America’s Cup två gånger och är trefaldig OS-mästare. Största deltagande båt (ej IRC) är ”Spindrift 2”, en trimaran på 40,00 m (131ft) medan de minsta båtarna (ej IRC) är ”Astelle” och ”Makani”, båda på 9,40 m (30.10ft).

2011 års vinnare, Volvo 70 Abu Dhabi med skepparen Ian Walker, satte den nya rekordtiden på 42 timmar och 39 minuter.

Info:
http://fastnet.rorc.org/
Facebook.com/royaloceanracingclub
Twitter: #fastnet

Foto: Rick Tomlinson.