30 juli, 2013

En vecka kvar till seglingsfesten Lysekil Women’s Match

Den 5 augusti drabbar världens främsta dambesättningar i matchracing samman i Lysekil. I år är Lysekil Women’s Match dessutom finaltävling i den nystartade Women’s International Match Racing Series, som redan haft fyra deltävlingar i lika många länder. Därmed har också prispotten som ska fördelas i Lysekil dubblats till 100 000 dollar!

– Vi ser mycket fram emot att än en gång få välkomna världens främsta seglartjejer till Lysekil, och är väldigt glada över det otroligt starka startfältet, säger Anna Holmdahl White, initiativtagare och projektledare för Lysekil Women’s Match.

I vintras lanserade Women’s International Match Racing Association (WIMRA) sin nya och sedan länge efterlängtade Women’s International Match Racing Series (WIMR Series), och i början av maj seglades premiärtävlingen i Saint Quay de Portrieux vid den franska Atlantkusten. Rutinerade brittiska OS-seglaren Lucy Macgregor besegrade där hemmaklubbens Julie Bossard i OS-båten Elliott 6M, och tog seriens första fullpoängare. Sedan dess har världens främsta kvinnliga matchracingseglare tampats om viktiga seriepoäng även i Korea, Danmark och USA.

Varje gång har tjejernas skicklighet satts på prov på nya arenor och i nya båttyper, och varje gång har den hårda konkurrensen sållat ut en ny segrarinna som fått kliva överst på prispallen. Senast i New York var det svenska Anna Kjellberg som vann.

På hemmavattnen i Lysekil är just Kjellberg, som seglat samtliga deltävlingar i Women’s International Match Racing Series, en av de skeppare som kan ta hem totalsegern i seriens första säsong, men även danska Camilla Ulrikkeholm (titelförsvarare i Lysekil) och Lucy Macgregor ligger bra till i sammandraget. Amerikanskan Stephanie Roble och danskan Lotte Meldgaard Pedersen har tyvärr inte möjlighet att delta i Lysekil, men andra aspiranter på delar av seriens prispott är Kjellbergs klubbkamrat från Göteborgs Kungliga SS, Caroline Sylvan, liksom nyzeeländskan Claudia Pierce. De sistnämnda ligger dock lite för långt efter för att ha segerchans i den tuffa serien.

Lita på att tjejerna kommer att göra allt för att försvara och förbättra sina positioner när WIMR Series nu får sin spännande upplösning på Kyrkviksbuktens vatten i Lysekil!

Startfältet i Lysekil Women’s Match 2013 (skeppare/nationalitet/världsranking):
Camilla Ulrikkeholm, DEN, 1 (titelförsvarare i Lysekil) Lucy Macgregor, GBR, 2 Ekaterina Skudina, RUS, 5 Alexa Bezel, SUI, 6 Claire Leroy, FRA, 8 Anna Kjellberg, SWE, 9 Caroline Sylvan, SWE, 13 Claudia Pierce, NZL, 21 Anne-Claire Le Berre, FRA, 27 Anna Kjellgren, SWE, 39 Johanna Larsson, SWE, 68

Ställningen i Women’s International Match Racing Series inför Lysekil Women’s Match (skeppare/nationalitet/WIMR Series poäng). Macgregor, Kjellberg och Ulrikkeholm slåss om totalsegern.
1. Lucy Macgregor, GBR, 66
2. Anna Kjellberg, SWE, 61
3. Stephanie Roble, USA, 47
4. Lotte Meldgaard Pedersen, DEN, 44
4. Camilla Ulrikkeholm, DEN, 44
6. Caroline Sylvan, SWE, 26
7. Tamara Echegoyen, ESP, 25
7. Klaartje Zuiderbaan, NED, 25
7. Claudia Pierce, NZL, 25
10. Julie Bossard, FRA, 22
11. Katie Spithill, AUS, 19
12. Alexa Bezel, SUI, 17
13. Merel Witteveen, NED, 15
13. Ekaterina Skudina, RUS, 15
15. Nicole Breault, USA, 10
16. Susannah Pyatt, NZL, 9
17. Milly Bennett, AUS, 8
18. Anna Kjellgren, SWE, 7
19. Madeline Gill, USA, 6
20. Anne Marit Hansen, NOR, 4
20. Sung-Eun Choi, KOR, 4
20. Morgane Dréau, FRA, 4

WIMR Series
Evenemangen som tillsammans bildar 2013 års Women’s International Match Racing Series är:
• Saint Quay Women’s Match Racing, seglades den 15 – 19 maj i St Quay, Frankrike. Båttyp: Elliott 6m.
• Busan Cup International Women’s Match Race, seglades den 6 – 9 juni i Haeundae Beach, Sydkorea. Båttyp: Bakewell-White K30.
• Danish Open Ladies Cup, seglades den 20 – 23 juni i Skovshoved, Danmark. Båttyp: J/80.
• New York Women’s Invitational, seglades den 11 – 14 juli i Oakcliff, USA, Båttyp: SM 40.
• Lysekil Women’s Match, seglas den 5 – 10 augusti i Lysekil, Sverige. Båttyp: DS 37.

Lysekil Women’s Match är med 300 000 SEK (50 000 USD) i prispengar världens största årligen återkommande tävling i matchracingsegling för damer, vad gäller mixen publik, publicitet och prispengar. I matchracing möts besättningarna två och två i spännande dueller som lätt kan förstås och följas av publiken.

Världens främsta kvinnliga matchracingbesättningar deltar i den åttonde upplagan av Lysekil Women’s Match, som arrangeras 5 – 10 augusti av Sailnet Lysekil AB i samarbete med Lysekils SS Gullmar.
Lysekil Women’s Match är final i nya Women’s International Match Racing Series, med tävlingar i Frankrike, Korea, Danmark, USA och Sverige. Den internationella seriens prispott på 50 000 USD fördelas i Lysekil.

Huvudsponsorer för Lysekil Women’s Match är Preem och Thun Tankers, med Lysekils Kommun som värdstad.

Info; www.lysekilwomensmatch.se http://www.facebook.com/lysekilwomensmatch
Twitter: LWMLYSEKIL #LWM2013
Instagram: @LWMLYSEKIL #LWM2013

Bilden:
Marie Björling Duell, Sverige, i Phonera seglar mot Alexa Bezel, Schweiz,i Midroc 2012. Foto: Dan Ljungsvik/LWM.