1 augusti, 2013

Buster Mini – Fiskars lanserar en ny liten båt

Finska Fiskars, som bland annat producerar Buster aluminiumbåtar, ökar sitt sortiment och lanserar en ny liten båt. Nya Buster Mini är em robar motorbåt, helt byggd i aluminium, som kan ha en elmotor eller liten utombordsmotor.

Buster Mini ligger i den mest konkurrensutsatta och populära båtklassen. Av Finlands cirka 700 000 båtar är nästan en halv miljon robåtar med en längd under fyra meter. Man beräknar att det enbart i Norden finns cirka två miljoner robåtar av den här typen.

Även i Sverige växer andelen båtar i aluminium snabbt. Materialet är starkt och oömt och kräver ett minimum av skötsel. Tack vare den låga egenvikten behövs relativt små motorer, vilket ger lägre bränsleförbrukning.

– Vi vill lansera ett lätt, slitstarkt och återvinningsbart alternativ i klassen små båtar som ska konkurrera med de i klassen typiska ABS-båtar eller båtar tillverkade av plast som är de mest vanliga båttyperna i klassen, berättar Juha Lehtola, direktör för Fiskars båtaffärsverksamhet.

Den osänkbara och bekymmersfria Buster Mini passar för varierande användning, både för unga användare och som en andra båt till sommarstugan, eller som hjälpbåt för en större båt. Båten passar bäst till insjöar och inre skärgård, men passar även för kortare utflykter i strandområden. Båten kan utan problem dras upp även på en stenig strand och kan vinterförvaras ute utan att man behöver vara rädd för att båten skadas.

– Våra båtar har blivit större under årens lopp och därför har många önskat att vi skulle lansera en mindre Buster som är lätt att sköta, som väger lite och som kan ros. Buster Mini är ett bra val för den som vill ha en liten båt, säger Lehtola.

Mini väger cirka 100 kg, vilket gör att den kan transporteras enkelt. Skrovet är helsvetsat och den har ett praktiskt fanergolv. De fasta och madrasserade bänkarna är en del av båten och gör konstruktionen styvare. Mini har en lättanvänd Easy Bail tömningsventil vars spak ligger bakom föraren på aktern, vilket gör det möjligt att föraren kan enkelt tömma båten av regnvatten även när båten körs i planhastighet.

Buster Mini är även lätt att ro Mini. Platser för årfästen finns som standard och fästen samt åror finns som extra tillbehör. De underhållsfria aluminiumårorna har plastblad.

Med hjälp av en traditionell utombordsmotor på 2 hk eller en elmotor blir skrovhastigheten cirka fyra knop. Med två personer ombord börjar Buster Mini plana med en motor på 6 hk och med tre personer ombord behövs en motor på 8 hk för att båten ska börja plana. Högsta hastighet med en 8 hk motor med lång rigglängd är 15 knop.

Båten med namnet Buster Mini tillverkades i slutet av 1970-talet och i början av 1980-talet. Båten hade utvecklats för att kunna ha en motor på upp till 15 hk. På 80-talet producerades även Ro Buster som kunde ha en utombordare på fyra hästkrafter.

Tekniska data
Längd: 3,88 m
Bredd: 1,44 m
Vikt: 105 kg
Motoreffekt: 2–8 hk (lång rigglängd)
Antalet personer: 3
Rekommenderat pris: 2510 Euro

Info: www.buster.fi