1 augusti, 2013

16-åriga Andrea Holm favorit vid vindsurfing-SM

Tre världsmästare och totalt 60 seglare står på startlinjen vid årets svenska mästerskap i vindsurfing i Kona One-klassen. En av huvudfavoriterna är 16-åriga supertalangen Andrea Holm från Stockholmsklubben KSSS.

Hon ligger tvåa på världsrankingen och vann tidigare i somras junior-SM där hon slog alla killar.

Årets svenska mästerskap avgörs på vattnen utanför Båstad. Väderprognosen talar om perfekta förhållanden, 7-9 meter per sekund och sol. Det är förhållanden som den nyblivna svenska juniormästaren Andrea Holm ser fram emot.

– Sandhamn är mina hemmavatten och de liknar Båstadsbukten med segling i öppen sjö och vågor. Jag tror att det ska passa mig och jag känner mig väldigt taggad, förklarar Andrea.

På startlinjen får hon sällskap av ett mycket meriterat startfält med både OS-seglare och tre världsmästare. En av dessa är den danske vindsurfinglegenden Tim Aagesen som seglar om titeln skandinavisk mästare. De två övriga är svenskarna Hans Nyström och Björn Holm.
Kona One är en av de snabbast växande vindsurfingklasserna i världen.

De svenska seglarna har skördat stora framgångar internationellt, både på senior- och juniornivå de senaste åren. Andrea har blivit bästa dam vid två VM i rad, förra året på Kanarieöarna och i år i Quebec, Kanada där hon bara var en försmädlig tjuvstart från att som första dam någonsin vinna VM-guld i Kona-klassen.

– Att segla internationellt har utvecklat min segling. Jag har gått framåt mycket den här säsongen, både tekniskt och taktiskt. Min bakgrund som jolleseglare hjälper mig mycket ute på banan, fortsätter Andrea.

Klassen lockar många unga talanger. Av totalt 60 startande i SM är 30 under 20 år. Flera av dessa talanger har också redan låtit tala om sig internationellt.
Seglingarna avgörs mellan 2 – 4 augusti med totalt 10 planerade seglingar och en finalsegling. För arrangörskapet står Båstad Båt- och Segelsällskap tillsammans med Sailing Båstad.

– Båstad är klassiska seglingsvatten där många nationella och internationella mästerskap har genomförts genom åren. Vi ser fram emot tre intensiva dagar och ett av årets största seglingsmästarskap i Sverige, säger Pekko Svensson, ansvarig för tävlingsorganisationen.

Bilden:
Andrea Holm, 16 år, favorittippad inför SM i Kona One.