2 augusti, 2013

Van Wijk lanserar 621 PreTender

Van Wijk 621 (bilden) vidareutvecklas i och med lanseringen av Van Wijk 621 PreTender – med ratten placerad i aktern, 54 hk motor och rejälare bärplan för höga hastigheter.

– Ja, Van Wijk är faktiskt en tender eftersom tenderbåtarna var en snipa i formen och användes som transportmedel till och från fartygen, säger Peter van Wieringen, VD Van Wijk Maritiem B.V.

– Van Wijk´s snipa går därför att återfinnas ombord på stora yachtbåtar som tender till passagerare och som en ”nick” till marknadsutvecklingen för att använda ordet tender i modellerna, introducerar vi den första Van Wijk med detta tillägg, nämligen Van Wijk 621 PreTender, fortsätter Peter van Wieringen. Prefixet ”Pre”, som betyder “före” eller “äldre” är medvetet valt. Van Wijk´s snipa kan faktiskt ses som en föregångare till alla tenderbåtar som nu erbjuds, avslutar han.

PreTender skiljer sig från tidigare Van Vijk-båtar. Rorsman finner sin position i mitten av aktern. En upphöjd, ergonomiskt formad stol ger en bekväm sittplats med god sikt föröver. Eftersom ordet “tender” ofta är förknippat med hastighet har det också fokuserats på fart. Detta utan ytterligare bränslekostnader och stora och tunga motorer med bara några knop i hastighetsskillnad. Här har hydrodynamiken tagits i beaktning.

Även om dagens skrov har bevisat sin perfekta gång har designern Pieter Beeldsnijder med vissa modifieringar lyckats utveckla ett skrov som driver båten framåt så effektivt som möjligt. Trimplanen har blivit mer strömlinjeformande än sin föregångare. Sprayskenor har integrerats för att få en torrare gång. Rodret har beräknats enligt NACA-profilen med principen minsta motståndets lag, men också för att få optimal effekt från ratten. I samråd med en specialist inom fartygspropellrar har en propeller där effektiviteten ökat avsevärt utvecklats. Detta gör att hastighetspotentialen höjs och vibrationer minskar starkt.

– Vi har haft en stor efterfrågan på Van Wijk 621 Classic men har också märkt att tack vare våra stora skärgårdar så efterfrågas lite högre hastigheter och till det en bekväm styrposition med god sikt, säger Anders Wännerdahl, VD WSL Marin AB. Därför känns det väldigt kul att nu kunna lansera Van Wijk PreTender som uppfyller dessa behov, fortsätter Anders.

Tekniska data
Van Wijk 621 PreTender:
Längd: 6,21 m
Vikt: 1050 kg
Bredd: 2,35 m Motor: Yanmar 54 hk dieselmotor
Djupgående: 0,55 m Hastighet: upp till 17 knop
Höjd: 1,15 m
CE-certifiering: kustfarvatten 6 personer
Design: Pieter Beeldsnijder

Hemsida, www.vanwijk.se
Följ oss på facebook www.facebook.com/vanwijk.se