2 augusti, 2013

Inte bara segling under Lysekil Women’s Match

Drabbningarna mellan världens främsta matchracingdamer är inte de enda attraktionerna under Lysekil Women’s Match. Även på landbacken erbjuds en hel del aktiviteter, med centrum i området runt Havsbadsparken i Lysekil.

Att sitta på Släggös naturliga läktare, och följa damernas internationella matchracingelit i deras spännande drabbningar på Kyrkviksbuktens vatten, är förstås höjdpunkten med Lysekil Women’s Match. Men när västkustens seglingsmetropol bjuder till folkfest så händer det en hel del annat också. I hela evenemangsområdet runt Havsbadsparken är det nämligen full fart från morgon till kväll.

Alltihop drar igång redan måndagen den 5 augusti. Då kan du kolla in matchracingstjärnorna när de får ett par timmars träningstid i de avancerade tävlingsredskapen DS 37 Match Racer. Kom sedan till den högtidliga invigningen vid scenen i Havsbadsparken, där du bjuds på både musikunderhållning och presentation av alla skepparna.

Egen matchradio
Veckan fortsätter i högt tempo och du får senaste nytt i den officiella matchradion på 88,7 MHz, med initierade referat från Harald Treutiger och hans proffsiga bisittare. Den flytande reportern som följer seglingarna på nära håll ute på vattnet, ger lite extra inblick i sekundstriderna och intervjuar seglarna direkt efter avslutade matcher.

Men egentligen klarar du dig utan egen radio, för i hela evenemangsområdet finns högtalare uppställda. Och när varje seglingsdag är slut blir det publik presskonferens med intervjuer av de seglare som svarat för dagens allra mest spektakulära insatser.

Högt tryck hela veckan
Huvudsponsorn Preem bjuder på två gratiskonserter med populära artister på scenen i Havsbadsparken. Först ut är Ulrik Munther som tog tredjeplatsen i den svenska Melodifestivalen i våras med egna låten ”Tell the world I’m here”. Onsdagen den 7 augusti 19.00 spelar han i Havsbadsparken.

Amanda Jenssen slog igenom i Idol 2007 och har vunnit både grammisar och rockbjörnar. Torsdagen den 8 augusti 19.00 framträder hon med en repertoar från såväl tidigare album som från sitt senaste och kritikerrosade ”Hymns For The Haunted”.

Onsdag till lördag kör Havsbadet sin omåttligt populära Sailors Night Club, där bland andra Partypatrullen och Nyfiken Gul svarar för att det blir fullt tryck och hög stämning. Lasse Kronér och hans musiker underhåller på Havsbadets egen aftersail på fredagen, medan MINI-Club med Soca Revolution International & Friends lovar skönt gung på eftermiddagarna i Havsbadsparken under DJ Henriks ledning.

Segla själv och testa nya flugan!
Har du alltid drömt om att segla själv, men inte riktigt gjort slag i saken? Ta då chansen och kom till Lysekils Segelsällskap Gullmars jollebrygga, där kunniga instruktörer hjälper dig tillrätta. Här finns lämpliga provseglingsbåtar för både stora och små; enda kravet är att du ska kunna simma. Nicanders båtvarv ger dig också chansen att provsegla den nya Minifolkbåten.

Ståuppkomiker har väl alla hört talas om, men den nya vattensportflugan är att paddla stående på en surfbräda. Mistral och SUP Sport ger dig chansen att testa denna aktivitet, som är lätt att lära sig och där du stående drar dig framåt över paddeln växelvis, samtidigt som du balanserar rörelsen genom att variera vikten på ena eller andra foten.

Se Preemraff inifrån
Bland sponsortälten i Havsbadsparken tar huvudsponsorn Preem täten med roliga tävlingar och andra aktiviteter i sitt tält. Där kan du också anmäla dig till en guidad bussrundtur på Preemraff, ett av världens modernaste raffinaderier, som avgår onsdag till lördag klockan 14.00. Passa också på att fynda snygga kläder eller skor från Musto och Sebago, surfa på Telenors gratis wifi, träffa Bohusläningens sportredaktion som flyttat ut hit eller följ med barnen till barnaktiviteterna i Havsbadsparken.

Hos MINI vid evenemangsstråkets entré kan du kolla in bilsortimentet eller kanske köpa en av de bilar som profilerats speciellt för Lysekil Women’s Match. Bara att boka för avhämtning när evenemanget är slut. Liros lär dig göra snygga splitsar på dina tampar, och hos Rambo får du utbildning i källsortering medan Nordea visar hur det går till att föra över pengar mobilt med Swish.

Med hav och sjöfart i fokus
Sjöfarten uppmärksammas vid årets Lysekil Women’s Match, med 75-årsjubilerande huvudsponsorn Erik Thun AB i spetsen. Vill du själv åka båt så kan Havsguiderna erbjuda turer i den vackra bohuslänska skärgården.

Sjöfartsverket ligger med sin lotsbåt precis vid tävlingsbåtarna, och erbjuder alla besökare att kliva ombord och titta på den tekniska utrustningen och hur jobbet går till. Dessutom blir det sjöräddningsuppvisning under fredagens lunchpaus i seglingarna, med helikopter, lotsbåt och en räddningsflotte med tre ”nödställda” som ska räddas.

I Västerhavsveckans tält mitt i evenemangsområdet visas kunskap och forskning om havet. Havets Hus finns på plats och visar upp konstiga och spännande djur från Västerhavet. Vågar du klappa en sjöborre eller vill du hellre hålla en sjöstjärna? Havsfiskelaboratoriet berättar hur man bestämmer åldern på en fisk och visar upp olika fiskeredskap samt vanliga och ovanliga fiskar. Dessutom får du en inblick i myllret under Gullmarsfjordens yta och koll på forskarnas redskap och funderingar.

Info: www.lysekilwomensmatch.se

Foto: Dan Ljungsvik.