5 augusti, 2013

Årets Västerhavsvecka på Havets Hus och i Lysekil

Under Västerhavsveckan mellan den 3 och 11 augusti sker många spännande aktiviteter på Havets Hus och i Lysekil. Hajsläpp, nattvandringar i akvariet, visningar av en fiskebåt och exkursioner med forskningsfartyg är några exempel. Förutom alla arrangemang ute i kommunen kommer vi att finnas i ett stort tält, mitt i evenemangsområdet för segeltävlingarna Lysekil Women’s Match

För femte året arrangeras Västerhavsveckan med hjälp av Västra Götalandsregionens miljönämnd. I år inträffar den mellan den 3-11 augusti. Längs hela kusten, från Göteborg till Strömstad och i Lidköping vid Vänern, bjuds det på 100-tals roliga, spännande och intressanta upplevelser för stora och små. Alla med Västerhavets miljö i fokus. I Lysekil kommer de flesta aktiviteter hända mellan 5 och 10 augusti. Aktiviteterna i Lysekil arrangeras bland annat av Havets Hus i Lysekil AB, Göteborgs Universitets – Sven Lovén Center Kristineberg, Lysekils kommun och SLU – Havsfiskelaboratoriet.

På måndag den 5 augusti kl 14.30 invigs Västerhavsveckan i Lysekil med traditionsenligt hajsläpp av småfläckig rödhaj utanför Havets Hus. Hajen är född och uppvuxen på Havets Hus och föräldrarna och småsyskonen får stanna kvar i anläggningen. Hajen är märkt för att man vid en eventuell återfångst ska kunna få reda på mer om hur de lever. Genom att sätta ut märkta hajar i det fria hoppas vi på Havets Hus kunna bidra till att öka kunskapen om småfläckiga rödhajars levnadsvanor och migrationsmönster.

Nedan finns exempel på aktiviteter som kommer att ske. Vissa aktiviteter är gratis och för andra tas en avgift ut. Läs mer på Havets Hus eller Västerhavsveckans hemsida: www.havetshus.se alt http://vasterhavsveckan.se/kommuner/lysekil/.

Visning av fiskebåten Sandö. Besök LL 253 Sandö som är en av Sveriges sista större träfiskebåtar.

Båttur med ROV. Följ med fartyget M/S Soten och se livet djupt under ytan direkt via en liten undervattensrobot som filmar djurlivet.

Hajsläpp! I Lysekil inviger vi Västerhavsveckan med det numera traditionsenliga Hajsläppet! På Soten kan man se hajsläppet under ytan med hjälp av en undervattenskamera (ROV). Barnen får rita havets djur.

Västerhavsveckan på Lysekil Women’s Match. Vi kommer att finnas i ett stort tält mitt i evenemangsområdet för segeltävlingarna.

Västerhavsveckans havsverkstad. Lär känna djuren i klappakvariet, experimentera mm i evenemangsorådet i havsbadsparken.

Nattvandring på Havets Hus. Vad gör djuren på nätterna?

Exkursion med forskningsfartyg. Häng med på exkursion ombord på forskningsfartyget Oscar von Sydow!

Krabbspötillverkning. Kom till oss så hjälper vi dig att tillverka ditt eget krabbfiskespö!

Krabbfisketävling. Under Västerhavsveckan i Lysekil kan du tävla i krabbfiske!

Klappakvarium i Västerhavsveckans tält. Passa på att klappa på några av havets invånare när du besöker Västerhavsveckans tält.

Temaguidning på Havets hus. Vi bjuder på olika teman varje dag som tar avstamp i något av våra akvarier.

Rita havets djur. Lär om djuren i Västerhavet på ett roligt och innovativt sätt

Öppna portar på Lovéncentret Kristineberg. Välkommen till öppet hus på en av världens äldsta marina forskningsstationer.

Sälsafari från Lysekil. Följ med fartyget M/S Soten ut i skärgården och titta på sälar och sjöfåglar.

Strandskola Minior i Lysekil. Under tre förmiddagar kan du som är mellan 7 och 12 år delta i vår strandskola.