9 augusti, 2013

Första testet för Team SCA inför Fastnet Race

På söndag startar Fastnet Race – en av seglingsvärldens största och mest kända havskappseglingar. För Team SCA är det första riktiga tävlingen inför Volvo Ocean Race 2014-2015.

– Det här är ett viktigt steg i våra förberedelser eftersom det är första gången vi tävlar tillsammans som ett team, säger Carolijn Brouwer en av seglarna i SCAs besättning.

Deltagandet i Fastnet Race utgör ett viktigt steg för svenska SCA – ledande globalt hygien- och skogsindustriföretag – i förberedelserna för Volvo Ocean Race. Nederländska Carolijn Brouwer är en av fem besättningsmedlemmar som sedan tidigare är klara för Team SCA i Volvo Ocean Race, med start i oktober 2014 i Alicante, Spanien. De övriga är Sophie Ciszek, Australien, Sam Davies, Storbritannien, Annie Lush, Storbritannien and Liz Wardley, Australien.

– Vi har arbetet och förberett oss för Fastnet under ett par månader med intensiva seglingar vid vår bas på Lanzarote. Det är mycket motiverande att träna för ett så klassiskt race, säger Carolijn Brouwer.

För Fastnet Race kompletteras SCAs besättning med ytterligare fyra kvinnliga seglare. De är Annemieke Bes, Nederländerna, Sarah Lihan, USA, Justine Mettraux, Schweiz och Klaartje Zuiderbaan, Nederländerna. Även tre coacher från Team SCA kommer att vara med ombord; Brad Jackson, Nya Zeeland, Joca Signorini, Brasilien och Pepe Ribes, Spanien.

Fastnet Race är en av världens äldsta och längsta havskappseglingar. Starten går från Cowes på Isle of White, runt klippan Fastnet Rock söder om Irland, tillbaka till Plymouth i sydvästra England. En sträcka på 600 mile eller närmare 1000 km. I år är 372 båtar anmälda.

Team SCA kommer att segla sin träningsbåt SCA Care i Fastnet Race. Båten är en VO70 och kom trea i Volvo Ocean Race 2011-2012 som Puma Ocean Racing.

Team SCA:s besättning i Fastnet Race 2013:
Annemieke Bes, Nederländerna
Carolijn Brouwer, Nederländerna
Sophie Ciszek, Australien
Sam Davies, Storbritannien – Navigatör
Brad Jackson, Nya Zeeland – Coach
Sarah Lihan, USA
Annie Lush, Storbritannien
Justine Mettraux, Schweiz
Pepe Ribes, Spanien – Coach
Joca Signorini, Brasilien – Coach
Liz Wardley, Australien – Boat Captain
Klaartje Zuiderbaan, Nederländerna

Foto: Rick Tomlinson.