9 augusti, 2013

Anna Kjellberg enda svenska med segerchans i Lysekil

Anna Kjellberg från Göteborgs Kungliga SS tog sig under fredagen vidare till semifinal i Lysekil Women’s Match, och har nu 1 – 1 i matcher mot sin semifinalmotståndare Lucy Macgregor från Storbritannien. Semifinalerna seglas klart lördag förmiddag, och Kjellberg & co har taktiken klar för sig.

– Vi tappade den första semifinalmatchen för att vi inte var på Lucy tillräckligt mycket, men i fortsättningen kommer vi inte att ge en centimeter mer än vi måste, lovar Anna Kjellberg, som har siktet inställt på lördagseftermiddagens finalseglingar.

– Absolut. Det är så himla roligt med allt folk som hejar på oss från klipporna. De andra tjejerna har aldrig så mycket publik på sina hemmaarenor, så de är grymt avundsjuka.

Anna Kjellberg och hennes besättning inledde semifinalerna med att utnyttja reglerna till fullo och manövrera bort sin brittiska motståndare totalt redan i starten. Men 2010 års världsmästarinna Macgregor visade redan på första kryssen att hon inte är den som ger sig. Sakta men säkert tuggade hon sig förbi svenskorna på banans styrbordskant, var först vid märkesrundningen och drog sedan ifrån:

– Vi släppte en aning på bevakningen, och det straffade sig. Men vår styrka är att snabbt komma tillbaka i balans efter en förlust, och det gjorde vi den här gången också, kommenterar Anna, som vann den andra matchen förhållandevis klart och därmed utjämnade till 1 – 1.

Även i den andra semifinalen, mellan danska titelförsvararen och världsettan Camilla Ulrikkeholm och fransyskan Claire Leroy, är ställningen nu 1 – 1. De båda rutinerade skepparna kastade runt båtarna med millimeterprecision, i manövrer som fick publiken att fullständigt tappa andan. Speciellt i en av de vilda duellerna på undanvinden hade svenske domaren Johan Norén ett tufft jobb, som slutade med att Ulrikkeholm dömdes till en straffsväng för att inte ha hållit undan tillräckligt väl för fransyskan:

– Det domslutet är vi såklart inte överens om, jag tycker verkligen att jag gjorde allt jag kunde. Men det är ju domarna som dömer, suckar danskan, som förlorade matchen.

– Jag är aldrig nöjd när vi har förlorat, men Claire är en mycket duktig matchracingseglare så nu får vi se fram emot fler spännande möten i morgon, säger Camilla, som givetvis vill ta sin tredje raka seger i Lysekil Women’s Match.

Kvartsfinalomgången i Lysekil Women’s Match visade tydligt hur jämnstarka topptjejerna är. Med alla fyra semifinalisterna på fem segrar och två förluster, krävdes inbördes möten för att särskilja och rangordna dem. Claire Leroy vann kvartsfinalomgången och seglar därför sin semifinal mot fyran Camilla Ulrikkeholm, medan tvåan Kjellberg och trean Macgregor möts.

– Vi tog en match i taget och hade inte full koll på poängen, men är väldigt tacksamma att vi slapp välja motståndare. Det är inte alltid så lätt att fatta ett sådant beslut med så här starka konkurrenter, tycker Macgregor.
Svenskorna Caroline Sylvan och Johanna Larsson lyckades bara vinna en enda match var i kvartsfinalomgången, och slutade därför på de två nedersta platserna.

Semifinalerna i Lysekil Women’s Match avgörs lördag förmiddag, och på eftermiddagen seglas sedan den stora finalen.

Ställning i semifinalerna i Lysekil Women’s Match:
Claire Leroy, FRA – Camilla Ulrikkeholm, DEN 1 – 1 Anna Kjellberg, SWE – Lucy Macgregor, GBR 1 – 1

Resultat i kvartsfinalomgången i Lysekil Women’s Match 2013. (Skeppare, nationalitet, vunna/förlorade matcher):
1. Claire Leroy, FRA, 5 – 2
2. Anna Kjellberg, SWE, 5 – 2
3. Lucy Macgregor, GBR, 5 – 2
4. Camilla Ulrikkeholm, DEN, 5 – 2
5. Ekaterina Skudina, RUS, 3 – 4
6. Anne-Claire Le Berre, FRA, 3 – 4
7. Caroline Sylvan, SWE, 1 – 6
8. Johanna Larsson, SWE, 1 – 6

Info:www.lysekilwomensmatch.se http://www.facebook.com/lysekilwomensmatch
Twitter: LWMLYSEKIL #LWM2013
Instagram: @LWMLYSEKIL #LWM2013

Bilden:
Sweden. Anna Kjellberg, SWE i prestart mot Lucy Macgregor, GBR. Foto: Dan Ljungsvik/LWM.