11 augusti, 2013

Ulrikkeholms tredje raka i Lysekil Women’s Match

Camilla Ulrikkeholm har tagit sin tredje raka seger i Lysekil Women’s Match, och befäster därmed ställningen som nummer ett på ISAF:s världsranking. I Lysekilsfinalen slog danskan Lucy Macgregor med 3 – 1 i matcher, men brittiskan vinner ändå hela Women’s International Match Racing Series. Svenska Anna Kjellberg besegrade Claire Leroy, Frankrike, med 2 – 1 i matcherna om tredjeplatsen i Lysekil, och slutade därmed tvåa i den nya internationella serien.

– Vi har seglat väldigt bra hela veckan och vet att vi hade platsat i finalen. Samtidigt är det här resultatet också helt OK, och en andraplats i den internationella serien är långt bättre än vi hade vågat hoppas på det här första året, kommenterar Anna Kjellberg.

Det var en mycket besviken Kjellberg som fick se sig slagen med 3 – 1 efter riktigt täta och spännande matcher i semifinalen mot Macgregor, men samtidigt var svenskan fast besluten att lägga det bakom sig och gå in i matcherna om tredje pris med rejäl revanschlust. Efter att seglingarna fördröjts av ett åskväder som drog in över Lysekil, bjöd lördagseftermiddagen på rena propagandaförhållanden på Kyrkviksbukten, med solglimtar och en stabil sydlig bris. Kjellberg vann den första matchen, men sedan bröt Leroy tillbaka och tvingade fram en tredje och direkt avgörande match, som svenskan sedan ledde från start till mål:

– Vi hade lite svårt att sätta alla detaljer i varje race, men det gick bättre och bättre och i den sista matchen stämde det mesta, skrattar Kjellberg, som kunde lämna Lysekil 140 000 kronor rikare; omkring 100 000 kr för andraplatsen i serien och 39 000 kr för tredjeplatsen i Lysekil.

Ännu gladare var förstås Lysekils drottning, världsettan Camilla Ulrikkeholm, som först besegrade Claire Leroy med 3 – 1 i semifinalen, och sedan lyckades upprepa de siffrorna mot Lucy Macgregor efter några synnerligen krävande och spännande finalmatcher:

– Det är så dejligt! När vi såg deltagarlistan vågade vi verkligen inte hoppas på att vinna igen, strålade Ulrikkeholm, som alltså tog sin tredje raka seger i Lysekil Women’s Match.

– Camilla seglade verkligen bra idag. Hon och hennes besättning känner till båten och sätter alla manövrer väldigt professionellt. Det avgjorde idag, säger Macgregor, som var först fram för att direkt efter målgång i sista finalmatchen gratulera danskan till segern.

– Vi bevakade Lucy hela tiden, och kunde dra ifrån tack vare bättre manövrer, tycker Camilla.

Finalresultat i Lysekil Women’s Match:
Camilla Ulrikkeholm, DEN – Lucy Macgregor, GBR, 3 – 1

Resultat i petit final, om tredjeplatsen i Lysekil Women’s Match:
Claire Leroy, FRA – Anna Kjellberg, SWE, 1 – 2

Resultat i semifinalerna i Lysekil Women’s Match:
Claire Leroy, FRA – Camilla Ulrikkeholm, DEN 1 – 3 Anna Kjellberg, SWE – Lucy Macgregor, GBR 1 – 3

Slutresultat i Lysekil Women’s Match 2013 (skeppare, nationalitet, WIMR Series poäng, prispengar):
1. Camilla Ulrikkeholm, DEN, 25, 100 000 SEK 2. Lucy Macgregor, GBR, 22, 47 000 SEK 3. Anna Kjellberg, SWE, 20, 39 000 SEK 4. Claire Leroy, FRA, 16, 31 000 SEK 5. Ekaterina Skudina, 15, RUS, 27 000 SEK 6. Anne-Claire Le Berre, 13, FRA, 24 000 SEK 7. Caroline Sylvan, SWE, 12, 19 000 SEK 8. Johanna Larsson, SWE, 10, 13 000 SEK 9. Alexa Bezel, SUI, 8, 0 SEK 10. Claudia Pierce, NZL, 6, 0 SEK 11. Anna Kjellgren, SWE, 4, 0 SEK

Slutresultat i Women’s International Match Racing Series 2013 (skeppare, nationalitet, WIMR Series poäng, prispengar):
1. Lucy Macgregor, GBR, 88, 25 000 USD
2. Anna Kjellberg, SWE, 70, 15 000 USD
3. Camilla Ulrikkeholm, DEN, 69, 10 000 USD 4. Stephanie Roble, USA, 47 5. Lotte Meldgaard Pedersen, DEN, 44 6. Caroline Sylvan, SWE, 38 7. Claudia Pierce, NZL, 31 8. Ekaterina Skudina, RUS, 30 9. Tamara Echegoyen, ESP, 25 10. Klaartje Zuiderbaan, NED, 25 11. Alexa Bezel, SUI, 25 12. Julie Bossard, FRA, 22 13. Katie Spithill, AUS, 19 14. Claire Leroy, FRA, 16 15. Merel Witteveen, NED, 15 16. Anne-Claire Le Berre, FRA, 13 17. Anna Kjellgren, SWE, 11 18. Johanna Larsson, SWE, 10 19. Nicole Breault, USA, 10 20. Susannah Pyatt, NZL, 9 21. Milly Bennett, AUS, 8 22. Madeline Gill, USA, 6 23. Anne Marit Hansen, NOR, 4 24. Sung-Eun Choi, KOR, 4 25. Morgane Dréau, FRA, 4

Lysekil Women’s Match är med 300 000 SEK (50 000 USD) i prispengar världens största årligen återkommande tävling i matchracingsegling för damer, vad gäller mixen publik, publicitet och prispengar. I matchracing möts besättningarna två och två i spännande dueller som lätt kan förstås och följas av publiken.
Världens främsta kvinnliga matchracingbesättningar deltar i den åttonde upplagan av Lysekil Women’s Match, som arrangeras 5 – 10 augusti av Sailnet Lysekil AB i samarbete med Lysekils SS Gullmar.
Lysekil Women’s Match är final i nya Women’s International Match Racing Series, med tävlingar i Frankrike, Korea, Danmark, USA och Sverige. Den internationella seriens prispott på 50 000 USD fördelas i Lysekil.

Huvudsponsorer för Lysekil Women’s Match är Preem och Thun Tankers, med Lysekils Kommun som värdstad.

Info:
www.lysekilwomensmatch.se http://www.facebook.com/lysekilwomensmatch
Twitter: LWMLYSEKIL #LWM2013
Instagram: @LWMLYSEKIL #LWM2013

Bilder:
Team Camilla Ulrikkeholm DEN vinnare av Lysekil Womens Match 2013. Foto: Dan Ljungsvik/LWM.

Anna Kjellberg SWE rundar före Claire Leroy FRA. Foto Dan Ljungsvik/LWM.

Team Camilla Ulrikkeholm DEN rundar före Lucy Macgregor GBR i Womens Match 2013. Foto: Dan Ljungsvik/LWM.