13 augusti, 2013

Team SCA i ledning runt Fastnet Rock

Tidigt på tisdagsmorgonen rundade Team SCA klippan Fastnet Rock som ledare i storbåtsklassen i den klassiska havskappseglingen Fastnet Race. Den svenska båten lämnar nu den irländska sydkusten och seglar mot England och hamnstaden Plymouth – i ett fält av drygt 350 båtar. Målgång beräknas till onsdag morgon.

– Det är en av de starkaste prestationerna av en kvinnlig besättning inom havskappsegling. Jag kan inte påminna mig att något liknande har inträffat tidigare, säger Richard Brisius, teamchef för Team SCA

SCA:s tolv seglare ombord består av nio kvinnor och tre män. Och aldrig förr har en så kvinnodominerande besättning varit i ledningen vid rundningen i klassiska Fastnet Race. Bakom dem finns många av världens bästa havskappseglare.

Fastnet Race är en av världens äldsta och längsta havskappseglingar. Starten går från Cowes på Isle of White, runt klippan Fastnet Rock söder om Irland, tillbaka till Plymouth i sydvästra England. En sträcka på 600 mile eller närmare 1000 km. I år var 372 båtar anmälda.

SCA deltar med sin träningsbåt SCA Care i Fastnet Race. Båten är en VO70 och kom trea i Volvo Ocean Race 2011-2012 som Puma Ocean Racing.

Team SCA:s besättning i Fastnet Race 2013:
Annemieke Bes, Nederländerna
Carolijn Brouwer, Nederländerna
Sophie Ciszek, Australien
Sam Davies, Storbritannien – Navigatör
Brad Jackson, Nya Zeeland – Coach
Sarah Lihan, USA
Annie Lush, Storbritannien
Justine Mettraux, Schweiz
Pepe Ribes, Spanien – Coach
Joca Signorini, Brasilien – Coach
Liz Wardley, Australien – Boat Captain
Klaartje Zuiderbaan, Nederländerna

Bilden: Team SCA rundar klippan Fastnet Rock. Foto: Rick Tomlinson.