14 augusti, 2013

Nya grepp för 50-årsjubilerande Tjörn runt

I årets jubileumsupplaga av den traditionsenliga segeltävlingen där olympiamästare och familjeseglare tävlar under samma förutsättningar har rutten lagts om. Det är första gången sedan tävlingarna startades som en liknande förändring görs.

Lördagen den 17 augusti är det dags för de nära 500 båtarna att göra upp om segern, hedern och prisbordet i den femtionde versionen av Tjörn runt. Men även om det i år gjorts en del förändringar är det också mycket som är sig likt.

Tävlingarna på lördagen seglas i år moturs med start på Stigfjorden och mål vid Tjörnbroarna på Askeröfjorden i Stenungsund. De bästa åskådarplatserna i år blir vid Åstol, Kårevik/Rönnäng och naturligtvis vid Tjörnbron som är sista etappen innan mål.

– Vi gör den här förändringen för att möjliggöra för ett bättre och festligare arrangemang. Tiotusentals åskådare brukar följa kappseglingen, med den här förändringen kommer fler att kunna följa dramatiken med bra sikt, säger Anders Torén som är tävlingsansvarig för Tjörn runt.

Arrangemangen kring seglingarna utgår i vanlig ordning från Stenungsbaden Yacht Club, där man inleder uppladdningen redan på fredagseftermiddagen med after sail och skepparträffar. Tidigare under dagen genomförs dessutom Lilla Tjörn Runt, som är en av Nordens största regattor för optimistjollar, med nära 300 anmälda juniorseglare i alla årsklasser. Senare på kvällen bjuder Uno Svenningsson på underhållningen från scenen. Både fredagen och lördagen ger såväl den mångtusenhövdade publiken som alla deltagarna gott om tillfällen till fest med ett digert underhållningsprogram.

– Lördagens regattafest med prisutdelningsmiddag brukar vara en av sommaren stora höjdpunkter, säger Karin Åkerman som för sjätte året i rad ställer upp i tävlingarna med en renodlad tjejbåt.

Även Stenungsbaden Yacht Clubs VD, Patric E Österström, tävlar i Tjörn runt – i Team Stenungsbaden med båten Edin Progressiva One-Off tillsammans med hemmasonen och matchracingseglaren Johnie Berntsson.

Bland övriga tävlanden i startfältet märks Peter Gustafsson, Hans Oskarsson, Anders Dahlsjö, Christian von Trepka, Mattias Rahm och Evan Thorsson.

– Får vi bara vädret med oss finns det inte mycket som kan hindra årets jubileumsupplaga att bli en massiv publiksuccé, spår Karin Åkerman.

PROGRAM

Fredag
10.50 Första start Lilla Tjörn Runt vid StSS klubbhus.
15.00 Matchracing uppvisning med ungdomar vid StSS.
15.00 ca After Sail med JC Band Duo vid Kookaburra.
17.00 ca Prisutdelning Lilla Tjörn Runt vid StSS’s klubbhus
17.00 Skepparträffar med information
21.30 till alla seglare i Tjörn Runt, Kungsholm på plan 3.
21:30 DJ underhåller på hotellet.
22.00 DJ på Night Shift.
24.00 ca Uno Svenningsson och Big Beat

After Sail med JC Band Duo kl. 15 vid Kookaburra.
Uno Svenningsson och Big Beat uppträder på hotellet.

Lördag
09.00 Första start Tjörn Runt, start Stigfjorden.
15.00 ca After Sail med JC Band Duo vid Kookaburra.
21.00 ca Prisutdelning vid Kookaburra.
21.30 DJ underhåller på stora dansgolvet.
22.00 Stort festfyrverkeri från udden mellan StSS och Hogia.
22.00 DJ på Night Shift.
24.00 ca Big Beat i Gripsholm.

After Sail med JC Band Duo kl 15 vid Kookaburra.
Big Beat uppträder på hotellet.