14 augusti, 2013

Ola Skinnarmo avbryter sökandet efter Vega

Ola Skinnarmo har avbrutit sökandet efter Adolf Erik Nordenskiölds svenska polarhistoriska stolthet Vega. Totalt har man sökt av enorma 320 miljoner kvadratmeter havsbotten.

Upernavik, Grönland, den 14 augusti 2013 – Ola Skinnarmo avbröt igår sökandet efter Adolf Erik Nordenskiölds svenska polarhistoriska stolthet Vega som sjönk 1903 någonstans i Melvillebukten utanför Grönland efter att sökt av enorma 320 miljoner kvadratmeter havsbotten i området.

– Vårt upplägg har fungerat oklanderligt i en mycket besvärlig miljö där vår undervattensrobot (AUV) fått en del stryk. Det var motorproblematik med den som gjorde att vi avbröt, men då var alla potentiella objekt analyserade. Med undervattensroboten har vi kunnat se objekt på botten på ner till 30 centimeter i storlek. Det vi också har kunnat se är tydliga spår av isberg som plöjt fram på botten – vissa ner på 400 meters djup. Isberg är fascinerande och vackra ovan ytan, men med nio tiondelar av dem under ytan kan de lätt ha krossat Vega i sin framfart och kanske är de anledningen till att vi inte hittar henne, säger Ola Skinnarmo.

– Det är bättre att ha försökt och misslyckats än att inte ha försökt alls, men givetvis hade jag varit gladare om vi hittat henne även om det varit ett häftigt äventyr oavsett, fortsätter Ola.

Expeditionen har trots misslyckandet att hitta Vega varit framgångsrik inom ett annat område; Under expeditionens gång har forskarna Martin Jakobsson och Larry Mayer samlat mängder med värdefull data om shelf-isar utmed Grönlands kust som de nu kommer att kunna analysera och använda i sin forskning.

Se www.skinnarmo.com för mer information.

Om Vega
Adolf Erik Nordenskiöld blev 1879 den förste någonsin att segla från Atlanten i väst till Berings hav i öst genom Nordostpassagen. Hans fartyg Vega var en bidragande orsak till succén. Det var också i Vegas spår genom Nordostpassagen som Olas senaste expedition gick 2009.

Bilderna
“Isberg är fascinerande och vackra ovan ytan, men med nio tiondelar av dem under ytan kan de lätt ha krossat Vega i sin framfart och kanske är de anledningen till att vi inte hittar Vega”, säger Ola Skinnarmo. Foto Glenn Mattsing.

Undervattensroboten (AUV) har tagit en hel del stryk av sökningarna.