14 augusti, 2013

Team SCA besegrar Volvo Ocean-rival i Rolex Fastnet Race

På onsdagsmorgonen korsade den svenska båten, SCA Care, mållinjen i Rolex Fastnet Race i Plymouth, England. Team SCAs korrigerade sluttid placerade dem på fjärde plats i sin klass – och framför Abu Dhabi Ocean Racing, som de kommer att tävla mot i Volvo Ocean Race som startar i oktober nästa år.

– Vi är nöjda med racet. Det visar att teamets träning och hårda arbete lönat sig. Det var ett relativt enkelt Fastnet, så på ett sätt kan man säga att vi haft det lätt, men det gäller fortfarande att komma runt tävlingen på ett bra sätt, säger Carolijn Brouwer i besättningen och fortsätter:

– Vi gjorde bra ifrån oss under första halvan av racet fram till Fastnet Rock där vi rundade i ledningen. Men på vägen tillbaka vände det lite. Killarna på Abu Dhabi kom med tryck bakifrån och de hade ett större segel så de hann ikapp oss. Men vi slog dem på korrigerad sluttid.

Även Teamets chef, Richard Brisius var nöjd med besättningens insats i deras allra första tävling tillsammans:

– Fastnet var vårt första stora delmål. Vi ville förbereda och genomföra det på ett professionellt sätt. Och det har vi nu gjort. Det är en del av den långa, långa resan mot att göra ett bra Volvo Ocean Race. Besättningen har förstås lärt sig en del nytt, men den viktigaste lärdomen är hur man tävlar i en av dessa stora båtar och hur intensiv konkurrensen är, säger Richard Brisius.

Fastnet Race är en av världens äldsta och längsta havskappseglingar. Starten går från Cowes på Isle of White, runt klippan Fastnet Rock söder om Irland, tillbaka till Plymouth i sydvästra England. En sträcka på 600 mile eller närmare 1000 km. I år var 372 båtar anmälda.

SCA, ledande globalt hygien- och skogsindustriföretag, deltog med sin träningsbåt SCA Care i Fastnet Race. Båten är en VO70 och kom trea i Volvo Ocean Race 2011-2012 som Puma Ocean Racing.

SCA:s besättning i Fastnet Race 2013:
Annemieke Bes, Nederländerna
Carolijn Brouwer, Nederländerna
Sophie Ciszek, Australien
Sam Davies, Storbritannien – Navigatör
Brad Jackson, Nya Zeeland – Coach
Sarah Lihan, USA
Annie Lush, Storbritannien
Justine Mettraux, Schweiz
Pepe Ribes, Spanien – Coach
Joca Signorini, Brasilien – Coach
Liz Wardley, Australien – Boat Captain
Klaartje Zuiderbaan, Nederländerna

Foto: Rick Tomlinson