26 augusti, 2013

Nu ska 2 000 trasiga livbojar bytas ut

Livbojar räddar liv varje år vid svenska vatten. Tack vare tips från allmänheten ska nu 2 000 trasiga livbojar över hela landet ersättas med nya från Trygg-Hansa.

Hela 77 personer har drunknat i Sverige fram till 1 augusti i år, vilket är elva stycken fler än under samma period förra året. Livbojsanvändning ingår i utbildning i vattensäkerhet, och enligt Svenska Livräddningssällskapet räddar livbojar flera liv per år. Med aktiviteten Livbojsjakten hoppas Trygg-Hansa bidra till att så många livbojar som möjligt är hela och kan användas om olyckan är framme.

De 2 000 livbojarna kommer att bytas ut på platser runt om i hela Sverige. För tredje året i rad har Livbojsjakten pågått under sommaren för att med allmänhetens hjälp hitta trasiga Trygg-Hansa-livbojar så att de kan bytas ut till nya.

– Stort tack för hjälpen! Vi är glada för det stora engagemanget som finns kring våra livbojar. Runt 3 000 personer har deltagit i Livbojsjakten i år, det är en viktig insats för Sveriges vattensäkerhet, säger Beata Enmark som är ansvarig för Livbojsjakten på Trygg-Hansa.

Trygg-Hansa har delat ut livbojar sedan 1954, och idag finns de på runt 80 000 platser i Sverige. Genom åren har Trygg-Hansa skänkt omkring 200 000 bojar. För varje livboj finns det en livbojsansvarig som ska se till att den är i gott skick. Livbojsansvariga är ofta personer med anknytning till bojens plats som exempelvis hamnkaptener, eller så är det tjänstemän på kommunerna som ansvarar för vattensäkerhet.

Årets Livbojsjakt har just avslutats, och snart kommer livbojsansvariga för platser där det anmälts trasiga bojar att bli kontaktade, ett arbete som kommer att pågå under hösten.

– För att trasiga bojar ska kunna bytas ut är det viktigt att livbojsansvariga får veta om en boj är trasig, och att de då beställer en ny av oss så snart de kan, säger Beata Enmark.

Fakta om Livbojsjakten
· Livbojsjakten drivs av Trygg-Hansa och pågick i år under perioden 17 juni till 18 augusti.
· Deltagande i Livbojsjakten har skett genom att man laddat ner en app med samma namn. Med hjälp av appen och sin mobiltelefon har man sedan kunnat fotografera och ”checka in” livbojar. Vid incheckning har man angivit om bojen är hel eller trasig.
· För var tredje boj man checkat in har man fått en värdekupong på 25 kr som har kunnat lösas in i flera stora butikskedjor.
· I år har engagemanget i Livbojsjakten slagit rekord med runt 50 000 incheckningar av livbojar.
· Förutom att byta ut trasiga bojar skänker Trygg Hansa två kronor per incheckad livboj, både hela och trasiga, till Svenska Livräddningssällskapets Sommarsimskolor.