3 september, 2013

Träffa sjöräddningshunden på Stora Hamndagen i Norrköping 7 september

På Stora Hamndagen i Norrköping 7 september bjuder Sjöfartsverket på sjöräddningsövning med Sveriges första sjöräddningshund, samt möjlighet att gå ombord på en av Sveriges största lotsbåtar.

Schäfern Orka är tränad till att stå i fören på en sjöräddningsbåt och fånga vittring från människor som försvunnit till havs. Hundens 250 miljoner luktceller gör att Orka får vittring lika bra i alla väder. Tät dimma eller svart mörker spelar ingen roll. Orka hittar nödställda på nästan en kilometers håll, på mindre än 20 minuter. Det klarar ingen mänsklig näsa med sina fem miljoner luktceller. Tiden är viktig när livet står på spel. Därför är Orka en verklig superhjälte, för Orka räddar liv.

Hon är dessutom Sveriges första certifierade sjöräddningshund, resultatet av ett gott samarbete mellan Sjöfartsverket, Brukshundklubben och Sjöräddningssällskapet.

Orka genomför två sjöräddningsuppvisningar tillsammans med Sjöräddningssällskapet och Räddningstjänsten i Östra Götaland, kl. 11.30 samt 13.00. Från en rescue-runner kommer Orka leta efter en försvunnen dykare.

Varje år genomför Sjöfartsverkets lotsar mellan 35 000 och 40 000 lotsningar av fartyg till och från svenska hamnar. I alla väder och på alla tider på dygnet måste lotsen kunna möta upp fartyget till havs – och ta sig ombord på det. Det är möjligt tack vare de specialbyggda lotsbåtarna och de skickliga båtmännen som manövrerar båtarna.

Välkommen att besöka lotsbåten Pilot 212 som ligger förtöjd i Pampushamnen hela dagen. Ombord finns båtman och lots som svarar på frågor om lotsning.

Stora Hamndagen lördagen den 7 september är ett unikt tillfälle att besöka Pampushamnen och ta del av mer om sjöfartens betydelse för Norrköping och Sverige. Hamnen är öppen för allmänheten kl. 10-14. Bland dagens programpunkter och aktiviteter märks bland annat:

• Byt sits för en dag – känn på jobbet som hamnarbetare i en kransimulator.
• Besök fartyg och träffa personal från Sjöfartsverket, Sjöräddningssällskapet, Räddningstjänsten, Kustbevakningen, Svitzer m.fl.
• Lär mer om hamnkranar, arbetsmaskiner, containerhantering, IT-system m.m.
• Träffa sjöräddningshunden Orka. Kl. 11.30 och 13.00 blir det spännande uppvisningar med Orka tillsammans med Sjöräddningssällskapet och räddningstjänstens dykare.
• Utställartält med presentation av olika företag och verksamheter med nära anknytning till hamnen.

Stora Hamndagen är ett samarbete mellan Norrköpings Hamn och Stuveri AB, Sjöfartsverket, Kustbevakningen, Sjöräddningssällskapet, Räddningstjänsten Östra Götaland, Svitzer, Europa Transport AB, Maersk Broker Agency, Scandinavian Shipping & Logistics, MSC och Norrköpings kommun.