3 september, 2013

Sverige fyra i Youth Americas Cup

Efter fyra av totalt åtta seglingar ligger den svenska båten på fjärde plats i Youth America´s Cup som just nu avgörs i San Francisco. De sex svenska seglarna har fått ordentlig fart på 45-fots katamaranen och vann den fjärde seglingen.

– Vi har fart i båten och laget är starkt. Så fort som vi har fria spår är vi med i toppen, säger Charlie Ekberg som är rorsman.

Det svenska KSSS-laget seglar med allt större självförtroende. Måndagens första race (det tredje totalt) bjöd på mycket ojämna vindar. Den svenska båten var med i topp inför sista kryssgaten, men vid rundningen blev det kaos ombord och de slutade näst sist.

Alla var revanschsugna inför dagens andra segling och vinden ökade till 15 knop, vilket gynnade svenskarna. Efter en bra start blev det spännande vid sista rundningen då svenskarna var tvingade att gippa endast 15 meter från bangränsen och åkte därmed på en dubbelgipp vid sista märket. Trots det lyckades de hålla undan och kunde defilera in i mål.

– Mycket bra comeback, men sur poängförlust i tredje seglingen. Vi håller oss till det enkla men har gjort två dyra misstag vid kryssgaten. Vi har fyra race att kriga vidare på och vi ser starkare ut för varje dag som går, säger coachen Björn Johansson.

Efter halva regattan kan alla tio båtarna vinna. Och mellan första och sjunde båt skiljer endast tre poäng. Ingen båt har vunnit två race än. Alla race räknas och sista seglingen på onsdag räknas dubbelt.
Just nu är svenskarna fyra, endast två poäng efter Nya Zeeland som leder.

I det svenska teamet ingår Charlie Ekberg, Niclas Düring, Tom Gross, Andreas Axelsson, Arvid Bildh, Jonatan Ameln och Nisse Åkervall.

Följ seglingarna live på www.americascup.com.

Red Bull Youth America’s Cup – Provisional Standings
1. NZL Sailing Team with Emirates Team New Zealand (NZL) 2-4-7-3 – 28 points
2. American Youth Sailing Force (USA) 1-7-3-5 – 28 points
3. Team TILT (SUI) 8-5-2-2 – 27 points
4. Swedish Youth Challenge (SWE) 6-2-9-1 – 26 points
5. Full Metal Jacket Racing (NZL) 7-1-4-6 – 26 points
6. ROFF/Cascais Sailing Team (POR) 3-6-1-8 – 26 points
7. Next World Energy (FRA) 4-3-8-4 – 25 points
8. All In Racing (GER) 5-8-5-9 – 17 points
9. Objective Australia (AUS) RDG-10-6-10 – 9.3 points
10. USA45 Racing (USA) 9-9-10-7 – 9 points

Foto: ACEA/Gilles Martin-Raget.