9 september, 2013

Kraftfull V8-diesel hade smygpremiär i Oslo

Amerikanska MerCruiser hade smygpremiär på en helt ny och mycket kraftfull V8-diesel på Oslos flytande båtmässa förra veckan. Den nya motorn, som har officiell världspremiär på Cannes båtmässa den här veckan, ger upp till 370 hk i sitt största utförande. Motorn visades i en Cormate T-27 (bilden).

Enligt personalen i montern har den nya motorn ett helt nytt block. Men eftersom det har samma slagvolym som den förra V8-dieseln – 4,2 liter – är det troligen samma block med nya delar.

Den hittills enda båten i Europa som har utrustats med en MerCruiser 370 V8 TDI fanns på Oslomässan. Det var en Cormate T-27, som med V8:an i sitt starkaste utförande sägs göra närmare 55 knop. I marschfarten 30 knop är bränsleförbrukningen låga 1,05 lit/Nm och accelerationen brutal med det enorma vridmoment som en V8-diesel levererar.

Den nya versionen av V8:an har ytterligare 20 hk jämfört med föregående modell. Eftersom MerCruiser hämtar sina basmotorer i den här klassen från VAG bör det vara samma V8-block som används i bland annat Audi och VW.

Cormate T-27 med en MerCruiser 370 V8 TDI kostar cirka 1 560 000 norska kr.

Kommentarer

Sneseglaren 15:30:23 2013-09-10

Motorn verkar fin men det blir väl intressant först när det kommer ett vettigt drev. Bravo 3 är en gammal vek konstruktion och har kostat mig ….