11 september, 2013

Nytt båtmärke från grundaren av Aquador och Paragon

Grundaren av Aquador, Paragon Yachts och XO är en av dem som står bakom lanseringen av det nya båtmärket Axopar Boats. Grundarna säger att de ska lansera en ny serie finska premiummotorbåtar till säsongen 2014. Grundarna av det nya båtmärket sager att de kommer med tre nya båtar på 28 fot. Båtarna är, enligt det första pressmeddelandet från företaget, kul att köra, konkurrenskraftigt prissatta och bränslesnåla. Dessutom ser de tuffa ut, att döma av den första bilden som vi har sett.

– Att utveckla nya koncept för den europeiska marknaden är väldigt spännande. Med erfarenhet från våra tre tidigare varumärken kan vi enkelt skala upp produktionen och utvecklingen för att bygga och utveckla båtarna, säger Sakari Mattila, grundare av Axopar Boats och en av huvudmännen bakom Aquador och Paragon.

Den nya båtserien består av tre modeller – Open-, T-Top- och en Cabinmodell. Den första modellen blir Axopar 28 T-Top, en walk-around cruiser med tvåstegsskrov, canvastak och en stor akterkabin med plats för två personer. Båten har även soldäck.

På fördäck finns en gemenskapsyta med säten för 4–6 personer, ett bord och solbäddar. Det finns också gott om stuvutrymmen, toalett med mera ombord.
Axopar introducerar även en ”Business Edition” med en rad tillvalsmöjligheter.

– Vår design baseras på de unika fördelarna med RIB med sin enastående hanterbarhet, sin låga vikt och ojämförbara säkerhet, säger Jan-Erik Viitala, en av grundarna till Axopar.

Tekniska data Axopar 28 T-Top
Längd: 8,60 m
Bredd: 2,85 m
Djupgående: 0,75 m
Vikt: 1 790 kg
Personer: 8
Bränsletank: 300 liter
Maxfart: 35–45 knop
Motorer: utombordare på 150–300 hk, alternativt 2×150–200 hk
Pris preliminärt: 45 900 Euro inklusive 19% moms