26 september, 2013

Fjärde generationens Furlex

För många seglare har varumärket ”Furlex” blivit synonymt för begreppet rullfocksystem. Efter 30 år och närmare 200 000 levererade system introducerar nu Seldén sin fjärde generation av Furlex rullfocksystem och ersätter den befintliga 300S modellen med 304S.

Furlex 304S bygger till stor del på de egenskaper som legat till grund för framgångsprodukten Furlex. Seldén fortsätter att underlätta för seglare och återförsäljare genom att leverera ett komplett system. Allt är inkluderat, även en ny förstagswire. Många tekniska lösningar känns också igen såsom rostfria kullager med belastningsfördelare för lågt inrullningsmotstånd och en svirvlande halshornsinfästning som planar ut seglet och förbättrar segelegenskaperna för ett delvis revat segel. Lintrumman är delbar och profilen har två likrännor för att man enkelt ska kunna modifiera systemet till en kappseglingsprofil.

Vad är då nytt? Strukturella delar är fortfarande tillverkade i rostfritt stål, men för övriga detaljer har Seldén valt mer kompositmaterial än tidigare. Detta ger ett lättare system med en mer modern framtoning. Halshornsinfästningen är närmre däck och fallsvirveln är kortare vilket ger större segelutrymme. Systemet kommer som standard att levereras med en mekanisk wirelåsning av Sta-lok modell, men erbjuds även för montering på en längdanpassad förstagswire med pressade ändstycken i båda ändarna.

Furlex 304S är anpassad för ø8 och ø10 mm förstag, det vill säga enskrovsbåtar på 35–45 fot.
Världspremiär sker i november på METS (Marine Equipment Trade Show) i Amsterdam. Leveransstart är januari 2014. Pris från 29 200 kr.

Info: www.seldenmast.com