9 september, 2014

Maniskt intresse för flytetyg

”Att segla är som att stå fullt påklädd i en iskall dusch och riva sönder tusenlappar.” Jag letade en bra stund på nätet efter vem som hade skaldat denna geniala aforism, men hittade inget svar. Även på utländska hemsidor tillskrivs citatet en anonym person; gissningsvis med egen erfarenhet av att stå vid rodret i spöregn och kuling. Hade denna träffsäkra människa dragit den självklara slutsatsen att aldrig mer sätta sig i ett flytetyg? Jag är inte så säker…

Det funkar ju inte så. Trots att det inte finns något dyrare och krångligare att hålla på med så älskar många av oss båtar, och allt som har med dem att göra. Jag kommer aldrig att medge det i andra sammanhang, men här, bland läsare med sunda intressen erkänner jag att jag nätsurfar på båt- eller båtrelaterade sajter flera timmar i veckan.

Om man får spekulera lite så har det närmast maniska intresset för flytetyg med två saker att göra:

1. Båten är en frihetssymbol. Med egen båt kan man ta sig till Louisiadernas skärgård i Papua Nya Guinea, eller i alla fall till Gibraltar eller… nåja… till Käringön eller Möja.

2. Livet på jorden kommer ur havet. En gång för mer än 300 miljoner år sedan klev en ödleliknande fisk upp ur vattnet och började hoppa mellan pölarna. Några miljoner år av evolution senare går vi människor på båtmässor. Och priserna på sjötomter och bostadsrätter med havsutsikt antyder att vi har en liten gen kvar i oss som älskar vatten.

Tillbaka till tusenlapparna. Motorbåtar är värre än segelbåtar. Att ha motorbåt är inte som att stå i en iskall dusch och riva sönder stora sedlar. Att ha motorbåt är som att sitta i en frysbox med spärrade kreditkort.

Jo, motorbåtar är snabbare, och säkrare, i den meningen att man kan beräkna sin ankomst. De går rakt fram även i motvind. De går att manövrera bättre i trånga situationer. De gör i stort sett som man säger.

Men de är trängre och kostar mer i underhåll och har vanligtvis mer prylar som krånglar eller går sönder. Dessutom drar de ungefär tio eller tjugo gånger mer bränsle än en bil. Det är med andra ord ganska vidrigt att tanka. Inte minst på sjömackarna som tar två eller tre spänn mer per liter än landmackarna.

Med allt detta sagt vill jag råda dig som ändå funderar på att skaffa båt att slå till nu.

Det har lite med årstiden att göra. Men mest med konjunkturen. De båtbyggare som inte redan försatts i konkurs går på knäna. Begagnade båtar är billigare än på länge. Stora plastschabrak går för halva priset.

Det är alltså bra läge nu, för alla romantiker som vill kasta loss.