18 november, 2014

Bästa julklappen till en riktig nörd

Jag hade fått en idé om dubbelpanerade abborrfiléer för att variera skinkan och sillen och lade därför nät på julafton för några år sedan, utan att kolla vädret i förväg. Det gör jag inte om. Juldagsmorgonen glimmade inte som i psalmen. Nej, det blåste 24 m/sek, sjön skummade och for långt in i skärgården, kylan var vidrig och redskapen såg ut som gröna gymnastikrep när jag så småningom med viss ansträngning lyckades bärga de flesta över relingen.

En annan vinter tog vi upp båten med motorsåg.
Nog var det kallt i december det året, men att den skulle frysa fast som i ett skruvstycke hade vi inte räknat med. Lika bra att fira nyår först. Och trettondagsafton. Och ett par helger till.

När vi väl skulle ha igång varvsverksamheten räckte sågsvärdet knappt igenom isen. Det är ingen överdrift om jag säger att det var bökigt att få upp hela klumpen på vagnen. Isen som hängde kvar runt skrov och snurra gjorde nämligen ekipaget dubbelt så tungt som vanligt.

Man blir mindre äventyrlig med åren. Och mer praktisk. (Eller är det bara lättjan som kommer smygande?) I vilket fall som helst så spar man tid om man inte väntar för länge med vissa saker.

Men – det finns få saker som är lika dystra som båtar på land. De vittnar om att det ljusa är borta och att mörkret och minusgraderna tar över. Nu gäller det att inte deppa ihop, utan att stå fast och hålla ut. Man kan planera för nästa säsong. Fixa de där grejerna på båten man aldrig hann. Eller så kan man drömma sig bort med en bra bok.

För den båtintresserade finns det tusentals böcker att välja på. Romaner, novellsamlingar, och fack- och instruktionsböcker.

Ett riktigt standardverk står ut bland de andra: The Ashley Book of Knots. Denna klassiker tog målaren, illustratören och författaren Clifford W. Ashley elva år att färdigställa och har sedan den kom ut 1944 varit den givna referensen för knop- och repnördar världen över.

De cirka 7 000 illustrationerna visar uppåt 4 000 olika knopar, numrerade, redovisade med användningsområde och värderade med för- och nackdelar i olika sammanhang.

Man måste inte vara frälst på sjöliv för att gilla boken. Ett långt kapitel beskriver olika yrkesknopar, oumbärliga för sotare, kirurger, musiker, tapetserare, fiskare, stuvare, vävare och jägare, för att bara nämna några exempel. I farten får läsaren också lära sig bästa sättet att lasta en packåsna och hur man tillverkar snöskor.

Bättre julklapp kunde jag inte önska mig. Men jag har redan boken, som givetvis också förklarar en lång rad metoder att slå in paket.