21 februari, 2015

Mäktig comeback av Dongfeng Race Team

Martin Strömbergs Dongfeng Race Team har på två dygn seglat upp från sista plats till att ta ledningen i den fjärde etappen av Volvo Ocean Race 2014–15.


Senaste positionsrapport: 1400 (CET)
Ledare: Dongfeng Race Team
Hastighet: 
5–14 knop
Vind: 3–6 m/sek
Beräknad målgång i Auckland: 28 februari

– Vi har fått tillbaks våra glada ansikten, rapporterar lagets franska skeppare Charles Caudrelier.

Efter en bra start för två veckor sedan har Dongfeng Race Team stött på motgångar under etappen från Sanya till Auckland. På grund av taktiska missar och problem med skador på båten har de hamnat på efterkälken och för bara två dagar sedan låg de sist i fältet. Det var en ny upplevelse för laget som leder den totala poängställningen och varit den hittills största överraskningen i kappseglingen runt jorden.

I onsdags hade Martin Strömbergs lag ett avstånd på 120 sjömil upp till nederländska Team Brunel som haft ledningen den senaste veckan.

– Vi har gjort några misstag men sanningen är att medgången slank oss ur händerna, säger Charles Caudrelier som medger att laget haft en lättare resa i de tidigare etapperna och vant sig vid att ligga i täten.

– Det är sättet man tar sig genom motgångar som skiljer framgångsrika lag från resten. Den här sträckan är en nyckel till att testa styrkan i vår grupp.

Dongfeng Race Team började ta in på konkurrenterna på väg mot ekvatorn och genom de oberäkneliga väderförhållanden som råder där. Genom att söka sig en position längre österut har de kunnat hitta mer vind och fart samtidigt som Brunel tappat trycket i väst.

Klockan 14.00 (svensk tid) hade Dongfeng en ledning på två sjömil framför tvåan MAPFRE och trean Abu Dhabi Ocean Racing. Alla de tre seglade då mer än dubbelt så fort som Brunel med svenskbåten Team SCA som låg sist seglade snabbast av alla.

Lagen har nu mindre än 2000 sjömil kvar till Nya Zeeland och de väntas nå Auckland den 28 februari.

Volvo Ocean Race avgörs i nio etapper på vägen runt jorden och den sista delsträckan avslutas med målgång i hjärtat av Göteborg i juni 2015.