23 februari, 2015

Sov torrt med hotellkomfort i båten

Bomull suger åt sig fukt har vi lärt oss. Ändå har vi oftast bomullslakan i kojerna ombord. Att lakan i en blandning av bomull och polyester är betydligt starkare och tål fler tvättar har hotellen redan upptäckt. Att de dessutom tar upp betydligt mindre fukt och därför passar bättre i båten vittnar många nöjda båtägare om.

I samband med Båtmässan i Göteborg lanserades under varumärket ComforTex en helt ny kollektion sängkläder för båtar. Stort fokus har lagts på funktion och man har tagit fram en lakansväv i 50 procent bomull/50 procent polyester med egenskaper optimerade för fuktiga miljöer. Vid mässan Allt för Sjön 2015 kommer företaget att erbjuda sina produkter även till båtägarna på ostkusten.

− Problem med fukt i båtar är ett välkänt problem. Vi kan inte ta bort fukten, men vi kan leverera ett material som inte drar den åt sig, säger Karin Koritz, som har mångårig erfarenhet av både textilproduktion och fuktiga båtar, och nu arbetar med utvecklingen av ComforTex.

Genom inblandning av polyester får man en väv med längre livslängd, färre noppor och som är betydligt slätare än en väv i 100 procent bomull. Bomullsdelen i materialet bidrar till att man behåller den sköna känslan mot huden.

− Det är inte bara den långa livslängden som inverkar positivt på miljön. Vad man sällan tänker på är vilken stor miljöbelastning odling av bomull innebär. Det går åt mängder med vatten och kemikalier, och det är en av världens mest besprutade grödor. Så av den anledningen är ComforTex ett mycket bra miljöval, säger Karin Koritz.