3 juni, 2015

Åsa Romson håller färgen om bottenfärgen

Miljö- och vice statsminister Åsa Romson ger sig inte om den bottenfärg hon använder på familjens båt. Enligt en intervju i På Kryss säger Åsa Romson (MP) att “färgen är tillåten eftersom hennes och sambons båt klarar sig undan reglerna”.

Båtliv ställde upp på en debatt i Aftonbladet morgon-TV för ett par veckor sedan med förhoppningen att Romson skulle vilja debattera färgfrågan, men hon dök inte upp den gången. Nu har hon gett en intervju med Svenska Kryssarklubbens medlemstidning (På Kryss) om användningen av giftig kopparfärg på Romsons båt.

“Vi kan inte skrapa av alla de lager vi har om vi skulle lägga på nytt. Jag är medveten om att alla de kopparhaltiga färgerna har en viss påverkan. Det är i förlängningen inte helt oproblematiskt”, säger hon till På Kryss.

I tidigare intervjuer har hon sagt att hon inte kunde ta åt sig informationen eller inte kunde läsa etiketten på färgburkarna…

Kommentarer

Magnus 12:30:18 2015-06-04

Hon begår det kapitala misstaget att blanda ihop EU:s fritidsbåtsdirektivs krav på CE-certifiering för fritidsbåtar under 24 meter, som "har satts på marknaden" efter 1996 (samt även blandat in hembyggesundantagen etc.) med reglerna för färganvändning.

Det direktivet har inte ett skvatt att göra med de förbud mot vissa antifoulingfärger som Kemikalieinspektionen har utfärdat för fritidsbåtar……

Skulle Romsonskan gå i land med sitt resonemang innebär det att det är fritt fram med gängse högkopparhaltiga antifoulingfärger för alla fritidsbåtar som sattes på EU-marknaden före 1996.

Inte dåligt av På Kryss nye chefsredaktör att via skarpa frågor få fram detta!

Robert Öström 14:16:39 2015-06-04

Det är ju f-n att någon (tom MP-politiker och vice stadsminister) kan komma undan med giftig, miljöfarlig bottenfärg. Miljöförvaltningen ålägger oss småbåtsklubbar att upprätta tidsplaner för att inom kort tid se till att våra båtar är "sanerade" (renskrapade eller blästrade) och målade med icke antifouling- eller biocidfärger.Hon borde lägga upp båtrackar’n på land och se till att följa de regler som gäller för oss andra!