Sir Peter Blake och Torben Grael invalda i ISAF Hall of Fame

Två välkända seglare med bakgrund i Volvo Ocean Race har belönats av det internationella seglarförbundet, ISAF Annual Conference. Det är Sir Peter Blake (Nya Zeeland) och Torben Grael (Brasilien) som valdes in i World Sailing Hall of Fame – den största hedersbetygelsen inom seglingen.

Utmärkelsen instiftades 2007 för att markera eliten och de viktigaste inom seglingen. Villkoren omfattar både dem som har gjort mycket för seglingssporten på kappseglingsbanorna och de som på annat sätt bidragit till seglingens utveckling på ett extra utmärkande sätt.
Ingen motsvarar de villkoren mer än den numera bortgångne Sir Peter Blake. Denna tuffa Kiwi är synonym med Volvo Ocean Race. Han deltog i den första upplagan någonsin och var därefter med i fyra olika projekt med olika roller under två decennier.

Hans premiär i Volvo Ocean Race skedde som vaktkapten på Burton Cutter 1973–74. Han blev därefter co-skipper på Heaths Condor 1977–78 och gick vidare till att bli skeppare på både Ceramco New Zeeland och Lion New Zeeland 1981–82 respektive 985–86.

Blakes troligen största upplevelse inom segling kom i racet 1989–90 när han som skeppare på Steinlager 2 ledde sin besättning till en överlägsen totalseger och seger på varje delsträcka.

Förutom Sir Peter har även brasilianaren Torben Grael valts in i Hall of Fame. Han har seglat Volvo Ocean Race tre gånger och är därmed veteran, dessutom med totalseger 2008–09 som skeppare på Ericsson 4.

Som en av sitt lands största seglingsföreträdare har Grael även vunnit fem olympiska medaljer i två olika klasser, Louis Vuitton Cup och flera VM. Detta gjorde bland annat att han utsågs till ISAF World Sailor of the Year 2009.

– Som seglingsorganisation känns det väldigt bra att kunna ge det här erkännandet till två av våra allra främsta ambassadörer, säger Knut Frostad, VD Volvo Ocean Race.

– Det här understryker det extremt rika arv som racet kan vara stolt över. Sir Peter och Torben tillhör n väldigt speciell grupp med talanger.

– Sir Peter Blakes ande är fortfarande levande i det här arrangemanget. Det gäller hans hängivenhet till segling, att upptäcka nya platser på jorden och en ständig känsla för vår miljö.

Frostad tillägger:
– Jag har själv seglat med Torben två gånger i racet, ombord Innovation Kvaerner som skeppare 1997–98 och på Brasil 1 2005–06. Jag har själv fått se vilken extremt begåvad seglare han är.

Det här är andra gången som nya medlemmar har valts in i World Sailing Hall of Fame. Nästa tillfälle blir 2019.