18 november, 2015

Svenska Båtunionen får projektpengar av Havs och Vattenmyndigheten

Svenska Båtunionen, Naturskyddsföreningen, Sportfiskarna och Skärgårdsstiftelsen har beviljats 3 470 000 kronor till projektet Ren Botten Utan Gift som har till syfte att sprida information om och få båtägare att använda miljövänligare alternativ till bottenfärg.

Projektet är en fortsättning på vårt projekt som startade hösten 2014 och som bland annat omfattade återstarten av webbplatsen Båtmiljö.se, sms-tjänsten ”Havstulpanvarningen” och att ta fram informationsmaterial.

– Att samarbeta över organisationsgränserna, men med ett gemensamt mål är både intressant och givande. Vi är inte eniga i alla frågor, men vi har hittat frågeställningar och målbilder som vi alla kan enas om, Säger Peter Karlsson, Verksamhetschef för Svenska Båtunionen

Om skrovet har mycket påväxt av alger eller havstulpaner så påverkas båtens fart och bränsleförbrukningen ökar. Den vanligaste metoden för båtägare att hålla skrovet rent är att måla botten med giftiga färger, så kallade biocidfärger.

– Vi är medvetna om att det finns problem med användningen av bottenfärger som innehåller biocider och att vi behöver minska användningen av dem. Vi båtägare älskar havet och våra skärgårdar så det är klart att vi måste ta vårt ansvar för att skydda miljön, fortsätter Peter Karlsson

Projektet ”Ren båtbotten utan gift 2.0” drivs av Svenska Båtunionen, Naturskyddsföreningen, Skärgårdsstiftelsen, och Sportfiskarna och det ska pågå fram till oktober 2017. Dessutom samarbetar projektet med tolv andra organisationer, bland andra Stockholms universitet, Sweboat och Svenska Kryssarklubben.

Denna gång är målet att nå ut med information på bred front till minst 100 000 båtägare och att få fler båtägare att välja alternativ till giftiga färger och att kunskaperna om båtlivets miljöpåverkan gör att fler båtägare får kunskaper om hur de kan minska påverkan.

Svenska Båtunionen är en ideell organisation som drivs genom våra båtklubbar. Projektmedlen gör att vi nu får resurser att nå ut på bred front och till alla båtägare, säger Peter Karlsson

Info: www.båtmiljö.se