25 november, 2015

Frivilliga gör skillnad på Medelhavet

Jag hittade en blöt papperslapp i byxfickan, med några nedrafsade siffror.
Ni ser den på bilden härintill.
En enkel addition. Delvis djupt tragisk. Men också – i bokstavlig mening – ett kvitto på vad kraften i en stor frivilligorganisation kan betyda.

Lappen skrev jag när vi räknat människorna vi lastat av till ambulans och polistransport på kajen i Pythagorion på ön Samos. Antalet skulle rapporteras till den grekiska kustbevakningen.

Det var efter det första larmet som Sjöräddningssällskapets två tolvmetersbåtar fick i Medelhavet. 46 räddade. Två små flickor förlorade.

För några av flyktingarna var detta det femte försöket att nå Europa och en chans till en tryggare framtid.

Smugglarna hade tvingat ned många fler i den usla lilla gummibåten än vad som utlovats. De var 51 när de startade tidigt på morgonen. Eftersom det blåste nordligt började sjön gå hög först en bit ut från land.

Det var kallt. Det var extremt trångt. De flesta blev sjösjuka och spydde. Utombordsmotorn stannade när de närmade sig Samos. De drev i ett par timmar, utan möjlighet att styra mot en tillgänglig strand.

Sjön hävde kraftigt när de slog emot klipporna nedanför en mycket hög och brant bergvägg på östra delen av ön. En 20-årig man kastades iväg och hamnade mellan flotten och klipporna. Han hittades senare död.

Alla andra hamnade i vattnet när flotten skars sönder mot den vassa bergväggen. Nio personer lyckades ta sig upp på en liten klippa som stack upp en bit ut. De andra drev iväg söderut.

De hade legat i timmar i vattnet när vi kom dit med båda båtarna; ett gäng mycket erfarna frivilliga sjöräddare och ett par journalister från Aftonbladet och Svenska Dagbladet som gått en snabbkurs för att kunna hjälpa till och följt med för att rapportera om de Gula båtarna.

Med hjälp av ett par privatpersoner i en RIB-båt och några grekiska dykare lyckades vi få upp dem i våra båtar. Två små barn hade inte klarat sig. Alla de räddade var kraftigt nedkylda. Några var skadade och i dåligt skick.

Om vi kommit fram en halvtimme senare hade siffrorna på den blöta lappen troligen sett mycket sämre ut.

Det pågår en folkvandring i Europa. Miljoner människor befinner sig på flykt undan ett krig mot civilbefolkningen och en rasande religiös terror. De som flyr har snart inte många val. De livsfarliga färderna över Medelhavet är en. Men tusentals drunknar på vägen.

Oberoende av vad man tycker om storpolitiken så finns alla skäl att stödja de Gula båtarna och Sjöräddningssällskapets insatser för att rädda liv på Medelhavet.

Text & foto: Robert Aschberg