25 november, 2015

Tack och adjö!

En av båtlivets stora profiler de senaste årtiondena har lämnat oss. Båtlivs medarbetare Lasse Bengtsson har för alltid lämnat oss, 83 år gammal. Våra tankar är med Lasses fru Kerstin och hela familjen.

Lasse Bengtsson betydde väldigt mycket för båtlivet i Sverige, mer än de flesta kan föreställa sig. Han var ordförande i Båtlivs Redaktionskommitté i över 20 år. Lasse var också medlem i Svenska Båtunionens styrelse i många år, han var medlem i Sjösäkerhetsrådet, ordförande och därefter hedersordförande för Västkustens Båtförbund. Han lämnade avtryck på alla platser med sin visionära förmåga och sitt engagemang.

Mest av allt var Lasse en riktig båtmänniska och en extremt duktig journalist. Lasse reagerade med ryggmärgen när något hände. Det spelade ingen roll om det var en båtägare som råkade i diskussion med företag eller om skattepengar hanterades på ett tvivelaktigt sätt av stora myndigheter. Lasse gick igång direkt och han gav sig aldrig.

Dagens båtjournalister har mycket att lära av Lasses skarpa och effektiva sätt att skriva. Han gick rätt på ämnet utan att linda in något. Skippa ”snömoset”, sa han alltid. ”Skriv kort, ännu kortare – eller skriv inte alls”, var en av hans käpphästar.

En av hemligheterna till att Lasse kunde behålla sitt driv och sin höga integritet var hans långa bakgrund som journalist, från volontär på Hallandsposten till drygt tio år på Expressen under ledning av Sigge Ågren. Han hade också varit PR-chef på dåvarande Volvo Lastvagnar.

Kombinationen av detta samt att Lasse alltid var påläst – få har läst så många statliga utredningar som Lasse Bengtsson – gjorde att han vågade skriva om allt på ett rättframt och skarpt sätt. Lasse visste vad han skrev om.

Lasses specialämne blev bottenfärger för båtar. Både för att han själv var en mycket aktiv båtmänniska och för att han följde hur myndigheterna – i Sverige och EU – hanterade frågan med varierande framgång. Om inte Lasse hade engagerat sig så i denna fråga hade verkligheten för båtägarna sett annorlunda ut.

Jag lärde känna Lasse Bengtsson för över 30 år sedan. Jag var nyutbildad journalist och Lasse hade redan då en grundlig erfarenhet. Under otaliga seglingar och sedermera motorbåtskryssningar i Bohuslän lärde vi känna varandra på djupet. Jag saknar Lasse väldigt mycket!

För en del år sedan hade jag med mig mina två söner på ett par veckors segling längst västkusten. Lasse blev genast ”Seglar-Lasse” med grabbarna. Han visade dem hur man seglar en stadig havskryssare (OE 36) och när vi hade seglat klart simmade och badade han som en ung kille i de salta böljorna.

På kvällen – när sönerna slocknat – vidtog de sedvanliga djupdykningarna i båtlivets mysterier och även livets allra djupaste frågor. Alltid med Lasses klara syn på saker och ting.

Det är så vi minns Lasse Bengtsson.

Segla vidare – Seglar-Lasse!

Lars-Åke Redéen

Chefredaktör