4 december, 2015

Lyxkryssa som James Bond

För den som vill känna sig som en agent och ända kunna kryssa fram på havet i samma stil som James Bond har varvet Fassmer tagit fram den här 80 m lyxyachten som kan göra 007 riktigt avundsjuk.

Fassmer har lång erfarenhet av att bygga yachter och fartyg för olika uppgifter. Inte minst kustbevakningar på olika platser. Detta har resulterat i en helt ny yacht, som är ett resultatet av samarbetet med Beiderbeck designs.

Båten är en väl beprövad och testad OPV80 patrullbåt som har byggts om med all tänkbar lyx och tekniska finesser.

James Bond i sin tur har en gedigen erfarenhet av yachter. Ända sedan hans båt ”Disco Volante” delades i två 1965 i James Bond filmen ”Thunderball” och special agent 007 körde iväg med försektionen i 40 knop har agenten älskat alla snabba båtar. I sin sista Bondfilm fick regissören Terence Young fria tyglar med sina båtidéer och skapade en rad små ubåtar. I en tre år tidigare film jagade Sean Connery som 007 Dr No som använde en patrullbåt för att glida omkring. Det gav varvet inspirationen att bygga en agentyacht.

Sedan 2008 har OPV80 (Offshore Patrol Vessel) från Fassmer varit aktivt vid kusten utanför Chile och därefter Colombia. Fartyget är på drygt 80 m längd och 13 m bredd. Det har utvecklats av varvets egen designers i Berne vid Bremen som ett ”ekonomiskt” patrullfartyg. Skrovformen har optimerats genom dragtester i tank vid Hamburg Ship Model Basin HVSA för att sjövärdigheten och prestanda ska vara på topp.

Baserad på den här skrovformen och de redan genomförda testerna har beiderbeck designs skapat en motor yacht värdig 007. Mekanismen för att sjösätta tenderbåtar är till exempel lite som på ”Disco Volante”. Båten kan sjösätta tenders och lyft upp dem igen under gång. Plattformen för större helikoptrar (upp till 7,5 ton och 18 m rotordiameter) har utrustning för att tanka ombord. Plattformen kan även användas som partydäck för säkerhets skull.

Båten är väldigt välisolerad med upp till 2,5 m tjocka sidor på en del ställen. Även uteutrymmena ombord är väl genomtänkta och skyddade för att stå emot alla slags väder.

Fakta för OPV80 är inte helt officiella, men båten har bland annat kapacitet för att ta med 330 ton diesel, 48 ton färskvatten och mängder med ”leksaker” av olika slag. Den drivs av två stycken Wärtsilä dieselmotorer med en total effekt på 4 000 kW på propelleraxlarna, vilket ger en toppfart på 18 knop. Med dubbel effekt blir toppfarten 22 knop.

Info: www.fassmer.de