4 december, 2015

Sverige klart för Paralympics i Rio 2016

Natten till 3 december (svensk tid) stod det klart att Fia Fjelddahl, 16-åringen från Lerum, med god marginal seglat hem en nationsplats för Sverige till Paralympics 2016. Att efter knappt två månader i båten klara av den bedriften tyder på en enorm styrka, både seglingstekniskt och mentalt. Imponerande.

 

Stabil segling utan större misstag har lett Fia till det första målet på resan mot Paralympics. I varje enskilt race har hon följt den plan hon gjort upp. Kämpat med att komma iväg bra i starterna och stundtals frustrerats över att motståndarna ”bufflats” i rundningar och inte brytt sig om protester. Men små irritationsmoment till trots, så har hon med hjälp av sin coach Sara Sandberg kvalat Sverige till Rio 2016.

 

Det gör att man blir väldigt nyfiken på vad hon skulle kunna åstadkomma om hon blir utvald att få representera Sverige i Rio 7-16 september 2016, då med över tio månaders träning i båten.

 

Stiftelsen Skota Hem har sedan Fia visade intresse för att göra ett försök att kvala till Paralympics stöttat henne ekonomiskt samt med lånebåt, kontakter, kunskap, organisation och inte minst en coach till mästerskapet. Det är såklart många fler som bidragit bland andra; Svenska Seglarförbundet, North Sails, GKSS, Seglargymnasiet i Lerum och svenska 2.4mR seglarna med Stellan Berlin i spetsen.

 

Mer om Fias satsning finns att läsa finns på;

www.facebook.com/seglarfia

www.skotahem.se/fia

 

 

 

Foto och källa: Skota Hem.