14 december, 2015

Välta båtar och stulna motorer vanligt under lågsäsong

Tjuvar, mögel och båtar som faller som dominobrickor i storm. Det finns många faror som lurar på vintervilande båtar i land.  En fjärdedel av det senaste årets båtskador inträffade under vintermånaderna. 

Ännu är det flera månader kvar till det är dags för båtägare att vårrusta sina ögonstenar inför den kommande säsongen. Men även båtar på vinterförvaring är utsatta för risker och kräver omsorg. Med rätt insatser kan man se till att de hålls i gott skick på landbacken.

En fjärdedel av skadorna sker på vintern
Enligt en sammanställning från försäkringsbolaget If inträffar en fjärdedel av årets alla båtskador under vinterhalvåret.

Skador som orsakas av snö, is eller frost hör till de vanligaste på vintern. Det är också vanligt att dåligt uppstöttade båtar välter och att utombordsmotorer och andra värdefulla delar stjäls.

Storm skapar dominoeffekt
Båtägare har oftast sämre uppsikt över sina båtar under vintern. Höst- och vinteroväder medför ofta att båtar välter och skadas. Detta kan dessutom orsaka en dominoeffekt, så att fler båtar i närheten välter. Därför är det viktigt att se till att båten är ordentligt uppställd.

– Man ska komma ihåg att man är båtägare även under vintern, säger Dan Falconer, båtspecialist på If.

Under lågsäsongen anmäls också många stölder. Stöld av båtmotorer är ungefär lika vanliga på vintern som på sommaren, trots att utombordare och annan utrustning på vinterförvaring ska vara inlåst för att försäkringen ska gälla fullt ut.

– Lågsäsong är högsäsong för många tjuvar. Tjuvarna söker sig främst till uppställningsplatser med dålig bevakning Det är viktigt att man låser in utombordsmotorn och tömmer båten på värdefulla saker, säger Dan Falconer.

Många båtar drabbas också av mögelangrepp under vintern.

– För att undvika mögelskador under de kalla månaderna är det bra att rengöra båten grundligt och se till att det finns ventilation, säger Dan Falconer.

If har samlat några tips för hur man skyddar båten under vinterhalvåret:

Har du en presenning över båten utomhus är det viktigt att skapa en taknock med fall. Då kan snö falla av och du slipper smältvatten som rinner in till båten.
Surra inte fast presenningen i stöttorna. Rycks en stötta undan i hård vind kan hela båten välta.
Har båten inombordsmotor är det viktigt att tappa av den eller köra igenom den med frostskyddsvätska. En frostskadad inombordare kan kosta från 50 000 kronor och uppåt att reparera.
Har du en utombordare bör den inte förvaras tillsammans med båten utan inlåst på annat håll. Båtmotorer är eftertraktade byten för inbrottstjuvar. Tänk också på att utombordsmotorn måste vara inlåst under vintern för att försäkringen ska gälla. Många verkstäder erbjuder möjlighet till vinterförvaring.
Se till att båten är ren och att luft kan cirkulera när den är täckt för att undvika mögelskador.
Töm självklart båten på värdefulla saker.
Besök gärna båten under vintern trots att den ligger på land. Många skador är ofta enkla att lösa om de upptäcks i tid.
Glöm inte att försäkra din båt för oväntade händelser.