28 december, 2015

Ytskärande drev när kraftfulla Otam gör USA-debut

Italienska Otam är redan en klassiker när det gäller riktigt snabba speedboats i retrostil. På båtmässan Fort Lauderdale International Boat Show 2015 visade de upp både en 45-fotare och en 55 fotare med ytskärande drev.

Premiären på Ft Lauderdalemässan, som är en av världens största flytande båtmässor, var första gången som Otam – med 60 ås erfarenhet av snabba motorbåtar – presenterade sina båtar i USA. De italienska varven måste hitta nya kunder världen över och vad passar bättre i USA:s sydostliga solstat än en riktigt machoinspirerad speedboat med klassiska linjer?

Otam Millennium 55HT är en super high performance båt med 3 500 hk och Arneson Drives. Den andra modellen som visades var Otam Millennium 45 Open, som skapades 1998 men genomgick en helöversyn för 2015 års båtsäsong.

Motoriseringen i Otam 55 är som standard två stycken stora dieselmotorer – Cat C32 – som ger vardera 1 724 hk. Det räcker för en toppfart på över 55 knop, något som är närmast unikt i den här storleksklassen. Båten är 18,7 m lång och 4,68 m bred. Modellen designades 2008/2009 som tender till riktigt stora super yachts.

Tillsammans med den tio fot kortare Otam 45 Open är Otam 55 företaget viktigaste modeller. Otam Millennium 45 har, förutom goda gångegenskaper och mycket fina prestanda, en blandning av modern stil och yppersta lyx. Den här modellen har en mycket rymlig cockpit med öppna solytor och en salong samt bekväma hytter under däck. Med två stycken 715 hk Caterpillar dieselmotorer får hon en toppfart på 45 knop och en bekväm marschfart på 35 knop.

Förutom de är två modellerna har Otam sedan 1954 byggt ett antal klassiska modeller. Varvets Millennium omfattar sju modeller som kan kundanpassas helt eller delvis. De är: 45′, 50′ Open, 58′ Open eller HT, 65′ HT, 80′ HT och Millennium 100′.

Trots att båtarna är stora och kraftfulla med stor egenvikt har de relativt djupa V-skrov med en bottenvinkel på över 21 grader, vilket ger en mjuk och skön gång även om båten blir tungdriven.

Prestanda ligger på toppfarten upp till 58 knop för standardmodellerna, beroende på motorval.

Info: www.otam.it