31 januari, 2016

Två svenska medaljer i Världscupen i Miami

Det blev två svenska bronsmedaljer när världcupseglingarna i Miami avslutades på lördagen. OS-klara Lisa Ericson och Hanna Klinga tog ett i 49er FX, medan Carl P Sylvan/Marcus Anjemark tog bronset i 49er. Det var för övrigt första gången en svensk båt vunnit en medalj i ett större sammanhang i 49er.

 

– Vi gjorde ett bra medaljrace trots de svåra förhållandena som rådde. Lätt byig vind med stora skift gjorde racet extremt intressant, säger Carl och Marcus.

 

– Ett tag hade vi chans på silver när portugiserna låg sist och vi tvåa. Men vi ska inte gapa efter för mycket. Vi har haft en fantastiskt bra vecka, varit i nuet och trott på det vi har gjort och det räckte till medalj.

 

Hanna och Lisa låg trea inför finalseglingarna och behöll sin plats alldeles bakom danskorna Jena Mai Hansen och Katja Salskov-Iversen som vann på lördagen. Guldet tog det suveräna paret Alexandra Maloney/Molly Meech från Nya Zeeland som var klara guldmedaljörer redan innan sista seglingen.

 

Nu väntar några dagars vila och lite träning för medaljörerna innan det är dags för VM i 49er, 49er FX och Nacra i Clearwater på Floridas västkust, 9-14 februari.

 

Ytterligare två svenska båtar hade kvalat in till sista dagens medaljrace i Miami.

 

Jesper Stålheim seglade en godkänd final, men Laserklassen hade nog de svåraste vindförhållanden. Det blåste bara två knop i starten och det var extremt puffigt vilket gjorde att Jesper tappade kontakten med de första två båtarna rätt snabbt. Men det blev ändå en godkänd sjundeplats totalt.

 

Bakom Hanna och Lisa i FX gjorde Julia Gross och Cecilia Jonsson en bra comeback efter en tids frånvaro på grund av skada. Ett tag var de uppe och nosade på tredjeplatsen men föll tillbaka och slutade på sjunde plats totalt.

 

Resultat http://www.sailing.org/worldcup/results/

 

Slutplacering för svenskarna i Miami:

3. Lisa Ericson/ Hanna Klinga, 49er FX

3. Carl P Sylvan/ Marcus Anjemark, 49er

7. Jesper Stålheim, Laser

7. Julia Gross/ Cecilia Jonsson, 49er FX

12. Fritiof Hedström/Victor Västernäs, 49er

12. Björn Allansson, Finnjolle

14. Josefin Olsson, Laser Radial

15. Victor Bergström/Niclas Düring, 49er

32. Ida Svensson/ Rasmus Rosengren, Nacra

44. Anders Karlsson, Laser