8 februari, 2016

De kan bli Årets Sjöräddare

Varje år utser Sjöräddningssällskapet Årets Sjöräddare, en räddningsinsats som sticker ut lite extra. Av 2015 års över 900 sjöräddningsuppdrag har nu fem insatser nominerats. På den stora bilden syns Årets Sjöräddare 2015.

_MG_2853

Utmärkelsen Årets Sjöräddare är ett sätt att hylla frivilligheten, som har varit Sjöräddningssällskapets grundstomme ända sedan starten 1907. Sjöräddningssällskapets 2 000 frivilliga sjöräddare har jour dygnet runt, året om. De ställer upp med sin tid för att alla som vistas utmed vår långa kust och i våra stora sjöar ska känna sig trygga. De frivilliga sjöräddarna medverkar i över 70 procent av all sjöräddning i Sverige, helt utan statliga bidrag.

Nominerade sjöräddare för räddningsinsatser 2015 är:

Mats Stockmarr, Kelly Söderdahl, Sandra Kujala och Martin Goblirsch från RS Visby, för insatsen den 28 februari då en besättningsman på ett handelsfartyg i havet norr om Visby mitt i natten behövde läkarvård för akuta buksmärtor. Läs larmrapporten här:http://www.sjoraddning.se/visby/alarm/nattlig-sjuktransport/

Stefan Ohlsson, Gunnar Gustafsson och Filip Harryson från RS Bergkvara, för insatsen den 21 maj då en kapsejsad optimistseglare hittades och räddades i Kalmarsund. Läs larmrapporten här: http://www.sjoraddning.se/bergkvara/alarm/man-raddad-i-kalmarsund/

Henrik Zadig, Anders Cederholm och Martin Jeppsson från RS Yngsjö samt Johan Mårtensson, Tobias Lindström och Gustav Hägg från RS Skillinge, för insatsen den 17 augusti då en tysk turist och hans dotter tragiskt drunknade utanför Haväng. Läs larmrapporten här: http://www.sjoraddning.se/yngsjo/alarm/saknade-badare-utanfor-havang/

Jan Bergwall, Mikael Johansson, Håkan Mattsson och Jonas Fredriksson från RS Vändburg och Burgsvik som den 12 september räddade fem personer från en sjunkande fritidsbåt utanför Gotland. Läs larmrapporten här: http://www.sjoraddning.se/vandburg-och-burgsvik/alarm/larm-om-fartyg-som-tog-in-vatten-ost-faludden/

Anton Kock, Johannes Persson, Emil Thomasson, Lena Silfver, Olof Rehnberg, Andreas Svensson, Peter Nylén och Per Wallin från RS Kalmar, för insatsen den 5 december då en paddlare vars kajak kapsejsat vid Ölandsbron hittades och räddades. Läs larmrapporten här:http://www.sjoraddning.se/kalmar/alarm/larm-om-rott-foremal-i-vattnet-vid-olandsbron/

Dessutom får den frivillige sjöräddaren Christian Kvist tillsammans med flickvännen Marie Gustafsson, båda från Mariestad, samt den frivillige sjöräddaren Jonas Laveryd från Visbyett särskilt hedersomnämnande för de rådiga räddningsinsatser de gjort utanför uppdraget.

Vinnarna av Årets Sjöräddare koras på båtmässan Allt för sjön i Stockholm fredag den 4 mars.

 

Bilden:

Krister Stark, Gunnar Ström och Pernilla Rosén tilldelas utmärkelsen Årets Sjöräddare 2015 för sin dramatiska räddningsinsats 14 december 2014, då en ensam man föll ur sin fiskebåt och var ytterst nära att drunkna. Fotograf Anja Callius.