12 februari, 2016

Sjösäkerhetsdag med internationellt perspektiv

Det stora antalet flyktingar som desperat flyr över Medelhavet i små, livsfarliga, överfulla båtar har gjort sjöräddning till en internationell angelägenhet.

 

Årets Sjösäkerhetsdag den 14 februari på Båtmässan handlar om hur Sjöräddningssällskapet och Kustbevakningen räddar liv i Medelhavet och hur internationell sjöräddning fungerar.

Förra året var det premiär för Sjösäkerhetsdagen på Båtmässan, dagen blev mycket uppskattad och kommer därför tillbaka med full kraft.

– Vi vill bland annat visa de insatser Sjöräddningssällskapet gör i flyktingfrågan genom att stödja den grekiska kustbevakningen och frivilligorganisationen Hellenic Rescue Team. Närmare 60 svenska sjöräddare har arbetat på plats på Samos i Grekland sedan slutet av oktober, berättar Niklas Jendeby, kommunikationschef på Sjöräddningssällskapet.

Nytt för i år är att också Kustbevakningen deltar i Sjösäkerhetsdagens program.

– Kustbevakningens uppdrag har varit tudelat, det har handlat om både gränsövervakning och livräddning, två verksamheter som faktiskt kan gå hand i hand berättar Mattias Lindholm, kommunikatör.

Han kommer tillsammans med sin kollega Raymond Englund att berätta om sina erfarenheter från uppdragen utanför Libyen, där Kustbevakningen befunnit sig i en verklighet som skiljer sig stort från Sverige.

 

Sjösäkerhetsdagen kommer även att ta upp hur internationell sjöräddning fungerar, kunskap som är bra att ha om man exempelvis ska semestersegla utomlands under sommaren.

 

– Ett nytt inslag i Sjösäkerhetsdagen är en auktion på plats där Båtmässans utställare har skänkt varor, bland annat en Terhibåt med Hondamotor, som kommer auktioneras ut till förmån för Sjöräddningssällskapet. Auktionen är ett samarbete mellan Sjöräddningssällskapet, maringuiden.se och Auktionet.se, berättar Bengt Wallin, affärsansvarig Båtmässan.

 

Moderator på Sjösäkerhetsdagen är medieprofilen Robert Aschberg, som även sitter i Sjöräddningssällskapets styrelse och som deltog i räddningsinsatserna i Grekland i höstas.

 

Sjösäkerhetsdagen arrangeras idag söndag 14 februari på Stora Scenen – Vattnet väntar! Scenen är placerad på plan 1 i anslutning till caféet i D-hallen.

Läs mer om Sjösäkerhetsdagens program: http://www.batmassan.se/besokare/Forverkliga-dina-drommar/?utm_campaign=Pressrelease_B%C3%A5tm%C3%A4ssan_2016-02-12&utm_medium=Email&utm_source=Press

 

 

Insamlingskampanjen “Gula Båtarna” till förmån för Sjöräddningssällskapet kommer att finnas på plats i Båtmässans entréer under söndagen den 14 februari. För mer information se: www.gulabatarna.se