7 mars, 2016

Toyota och Yanmar bygger skrov för hybriddrift

Samtidigt som den japanska biltillverkaren Toyota visar olika projektbilar har den väldiga biltillverkaren även tagit fram en ny hybridteknik för motorbåtar.

Samma vecka som Toyota presenterade nya C-HR crossover och nya Hilux på Geneves bilmässa lanserade företagets marina avdelning den helt nya Toyota-28 Concept powerboat vid 2016 Japan International Boat Show.

För oss är det relativt okänt, men Toyota är väl etablerat i marinindustrin. Företaget bygger en hel serie båtar med aluminiumskrov som utrustas med bilmotorer

Nyligen ingick Toyota ett omfattande samarbete med motortillverkaren Yanmar, som bekant en av världens största producenter av marina dieselmotorer. Avsikten är att ta fram tekniska nyheter för marinbranschen och då inte minst nästa generations skrov.

Toyota-28 Concept (bilderna) är det första resultatet av det här samarbetet. Tekniken används för första gången i nya Toyota Hybrid Hull.

Även om aluminiumskrov ger stabila och robusta konstruktioner, beroende på tillverkningsteknik, så behövs avancerade maskiner och teknik vid själva tillverkningen. Genom att kombinera Toyotas aluminium och kolfiberteknologi med Yanmars teknik för glasfiberarmerad plast (FRP) och modulär teknik har företagen utvecklat en ny teknik för hybridskrov.

Strukturen i Toyota Hybrid Hull ger tydliga fördelar särskilt inom tre områden – material, komposition och form – och genom att ta bort de förutsättningar som behövs för svetsning av aluminium kan detta sättas i produktion i stor skala, enligt Toyota.

Integrationen av aluminium, kolfiber och FRP blir möjlig genom vakuuminjicering och en speciell katalysator. Längs botten appliceras ytterligare material vid de punkter och ytor som behöver förstärkningar.

Enligt företagen är resultatet ett skrov som är upp till sju gånger stabilare än ett standard glasfiberskrov och upp till 10 % lägre vikt. Designen ger även möjlighet att använda mer formade skrov än med traditionell teknik.

Toyota och Yanmar jobbar nu för att kunna presentera en produktionsbåt med den här tekniken. Enligt en pressrelease kan det bli aktuellt redan i oktober i år.

Toyota-28 Concept visas av Toyota vid Japan International Boat Show i Yokohama, som startar 3 mars.