17 mars, 2016

Ferretti sätter ny standard med 45-fotare

Ferretti tar i ordentligt när de presenterar sin kommande 45-fotsmodell. Den kommer att sätta en helt ny standard för branschen, är budskapet. Båten är för tillfället under byggnation vid ett varv i Italien och får sin världspremiär på Cannes Yachting Festival 2016.

Ferretti är ett av de mest välkända varumärkena inom motorbåtsbranschen i världen. Båtarna ingår dessutom i en av världens största marina företagsgrupper, så det finns både resurser och arv att ta tillvara på.

Nya Ferretti Yachts 450 är resultatet av lång erfarenhet och den nautiska kulturen inom Ferretti Yachts, som de senaste årtiondena har producerat de mest välkända italienska flybridgebåtarna.

Den nya modellen har bland annat en helt ny typ av skrovgeometri, enligt Ferretti. Den har större innervolym än tidigare och många både funktionella och snygga detaljer som ska visa på varvets förmåga att bygga extra fina båtar i storlek 40 till 50 fot.

Ferretti Yacht 450 kan ses som en lillasyster till Ferretti Yachts 550, som lanserades i september förra året. Hittills har den sålts i åtta exemplar.

– Nya Ferretti Yachts 450 blir vårt visitkort i båtvärlden av många olika skäl, säger Ferrettis Commercial Officer, Stefano De Vivo.

– Inte bara för att det är vår allra senaste båt utan för att det är en drömbåt för många, redo att erövra marknaden.

Den nya flybridgemodellen är ett resultat av samarbetet mellan Ferretti Groups Product Strategy Committee och Studio Zuccon International Project, som ansvarat för exteriören och innerdesignen. De första exemplaren är redan under produktion vid Ferretti Yachts nya VTR (fibreglass) fabrik i Forlì, som öppnade 2016.

Båten är som standard utrustad med två Cummins dieselmotorer: 2×425 hk QSB 6.7 eller 2×480 hk QSB 6.7. De förra ger en marschfart på 25 knop och en maxfart på 30 knop medan de senare ökar marschfarten till 27 knop och toppfarten till 31,5 knop. Båten kan med dessa motorer utrustas med joystick för enkel hantering.

 

 

Här är ett utdrag ur företagets pressrelease med mer detaljinformation:

EXTERIOR DESIGN

The exterior profile is characterised by streamlined and fluid lines that embody the brand’s increasingly sporty character, even for the smaller models. The three large glazed windows with flush portholes, allowing plenty of natural light into the interior, are distinctive elements of this yacht and of the entire fleet below 80 feet.

The superstructure incorporates a continuous side and front glazed surface that forms an uninterrupted stripe running around the entire yacht, making its profile look even more streamlined. This same design solution also provides guests with magnificent views, and the pilot with unhindered sightlines. The spacious flybridge, integrated in the overall design, adds personality to the yacht combined with a new Vulcan Grey decoration at its base, added by another lower one, near the cockpit.

 

AFT AREA, COCKPIT AND MAIN DECK INTERIORS

The swimming platform can be fitted with a tender lift to provide a submerged platform that can be used either as a beach club or to launch/retrieve a tender of up to 2.80 metres.

From the stern platform there is access to the cockpit, furnished with an aft sofa and optional fixed wooden table, which can also be reached from the quay via an optional concealed passarelle.

 

Access to the main deck interior is via a large 3-section sliding glass door that can be disguised under the staircase leading to the flybridge, resulting in a large open space connected to the salon. The galley is located beside the cockpit, and fitted with a starboard cabinet with refrigerator, freezer, and glassware compartments. A large living area with C-shaped sofa and dining table is located forward near the dinette. The latter features two sofas and a TV unit behind them, concealable upon request. The helm station is positioned along the starboard side.

 

LOWER DECK

The Ferretti Yacht 450 comes in a two or three-cabin layout.

In the former, the owner and guests have available two spacious suites at sea level. The full-beam master cabin with large en-suite head and separate shower stall is located amidships. It is furnished with a central double bed, two generous wardrobes, a cabinet at the foot of the bed, more storage compartments along the bulwarks, and a comfortable starboard sofa offering a breathtaking view over the sea.

The forward VIP cabin is fitted with a vanity set and an airy head with separate shower stall, which can also be used as a day head. The two-cabin layout also provides for a portside utility room with washing machine and tumbler drier.

The alternative three-cabin layout maximises onboard space by including an extra cabin with bunk beds.

In this case, the VIP cabin head will be shared with the guest cabin, as well as serving as a day head.

 

INTERIOR DESIGN

The new model marks another step in the ‘new wave’ in style that distinguishes all the latest Ferretti Yachts models. Following widespread appreciation at international level, the Engineering Department’s interior designers are proposing a constant play between contrasting materials and colour shades, harmoniously combining different types of wood and lacquered surfaces and increasing the use of fabrics.

The final result is a sober, refined style that is perfectly in line with Ferretti Yachts’ tradition.

 

FLYBRIDGE AND FORWARD EXTERIORS

The flybridge offers incredibly spacious relaxation areas. Forward there is a dining area with a central table and a bar unit with a sink, where a refrigerator and grill can be added.

The exterior helm station is fitted with a compact dashboard featuring all the necessary equipment and navigation instruments. The life raft has been conveniently placed under the pilot seat, freeing up the entire forward section for use as a large sunbathing area. Upon request, the flybridge can come with an awning or soft top.

The forward area is further provided with a wide central sunpad.

www.ferretti-yachts.com